Conform obiceiului crestin ortodox, ouale de Paste sunt vopsite in Joi Mare, niciodata in vinerea dinaintea Pastelui. Vopsitul oualor simbolizeaza intoarcerea la viata a Mantuitorului. Una din legendele existente despre inrosirea oualor spune ca Fecioara Maria, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce iar sangele scurs din ranile lui Isus a inrosit ouale.
Cum se ciocnesc corect ouale de Pasti? Persoana mai invarsta sau barbatul ciocneste capul oului tinut in mana partenerului in timp ce rosteste ”Hristos a Inviat!”, la care se raspunde ”Adevarat a Inviat!”.
La sate exista frumosul obicei ca in duminica Pastelui, taranii sa se spele pe fata cu apa proaspata in care se pune un ou rosu, crezand ca in acest fel vor fi frumosi si sanatosi in anul care vine, ca un ou rosu!
In Bucovina, cojile oualor de Pasti sunt aruncate in rau, pentru ca apa sa le duca la „Blajini” (fiinte imaginare, incarnari ale copiilor morti nebotezati, al caror loc de vietuire, se afla la ”capatul pamantului”) pentru a le vesti si lor Invierea Domnului.
Maine vom scrie despre obiceiurile din Joia Mare, ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii.
Surse: crestinortodox.ro iar pt poze: culinar.ro, 1001case.ro