Programul ,,Un viitor mai bun pentru copiii noștri” – O rază de lumină pentru o copilărie umbrită de sărăcie.

Lenunța ne așteapta cu poarta de la mica sa gopodărie larg deschisă. La 39 de ani, chipul femeii trădează lupta pe care de-a lungul anilor a dat-o cu sărăcia. Cu o năframă pe cap și îmbrăcată în haine modeste, Lenuța poartă la gât un lănțișor din sfoară de care atârnă în dreptul inimii o cruce albastră. Când vorbește, o mângâie din cand în când, căutând parcă alinare și putere pentru a continua.

Femeia este mama a opt copii: Vasilică (3 ani și jumătate), Viorica Cristina (7 ani), Alexandra (11 ani), Georgiana (14 ani), Costică (16 ani), Dumitrița (18 ani), Gheorghe (19 ani) și Ana – Maria (22 de ani). Pe toți i-a crescut în acceași casa cu două camere, construită din chirpici și cu acoperiș de azbest și de toți a avut grijă chiar dacă venitul familiei nu depășea în fiecare lună 1000 de lei, bani din alocațiile copiilor sau câștigați muncind cu ziua în agricultură împreună cu soțul său, Gheorghe (50 ani).

,,Este greu pentru că este micuța casa dar am încăput cu toții. Acum Gheorghe a plecat la muncă în Cehia iar Ana – Maria s-a măritat. Dumitrița și Costică merg la școală în Huși iar Viorica, Alexandra și Georgiana aici în Negrești și la școala din sat. Pe Vasilică l-am dat și pe el anul acesta la grădiniță”, ne-a spus Lenuța, ținând-o strâns pe Georgiana. Alexandra și Vasilică au venit și ei alături de mama și sora lor, ținându-se de mânuțe și zâmbind timid spre aparatul foto.

,,Nu i-am neglijat pe niciunul. Și îi port la școală cât pot eu de bine. Am pretenția să-i scot cu haine de magazin din curte nu cu haine de împrumut sau purtate de alții. Copiii nu sunt de vină că suntem saraci. Și muncesc de dimineața până seara ca să le ofer șansa la un viitor în care să nu fie și ei la fel de nevoiași ca și noi. Să trăiască mai bine și să-și crească la rândul lor copiii cu mai mult decât am avut noi să le oferim lor”, ne-a mărturisit femeia.

De la începutul anului trecut, World Vision România a venit în sprijinul familiei Gurgu prin Programul ,,Un viitor mai bun pentru copiii noștri”. Astfel, Lenuța a primit donație 20 de pomi fructiferi, 30 de plicuri cu semințe de legume, unelte pentru lucru în grădină și 12 rațe și hrană pentru ele.

 ,,Din semințe am făcut grădină de roșii și ardei. Au mâncat copiii toată vara și toamna și am făcut și câteva borcane cu bulion. Pomii s-au prins toți și cred că vara viitoare vom avea și câteva fructe. Iar rațele, mai am 10. Două au murit însă celelalte au făcut ouă și în primăvară vreau să pun cloște și să le înmulțesc. Copiii le iubesc tare mult și numai ei le dau de mancare și le îngrijesc. Pe mine nu mă lasă”, ne-a spus Lenuța. Bucuroși, copiii ne arată păsările și ne povestesc cât de mult la place omleta pe care mama lor le-o gătește dimineața din ouăle pe care le strânge de la rațe.

,,Mi-ați oferit o rază de speranță, un ajutor nesperat. E mare lucru să primesc ceva pentru copiii mei. Aici nimic nu e gratis. Nici măcar un pahar cu apă”, ne-a mărturisit femeia.

În viitor, femeia dorește să-și cumpere o vacă pentru că acum își procură lactatele de la magazin sau de la vecini. Se gândește că și-ar hrăni sănătos copiii şi speră și să vândă lapte și brânză astfel încât să câștige un ban în plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.