Saracia si lipsa de eduatie ucid si mutileaza destine

Stiati ca, in Romania, mortalitatea materna si rata avorturilor sunt duble fata de media europeana? Iar 10% dintre mame au varste sub 19 ani. Situatia este dramatica in mediul rural, insa, ceva s-ar putea schimba in judeţele Dolj, Valcea si Vaslui, unde 15.000 de tinere vor primi informatii si sprijin.

Proiectul Mame pentru viata. Viata pentru mame, derulat de Fundatia World Vision Romania, in parteneriat cu compania farmaceutica Merck Sharp and Dohme (MSD) Romania, vine in sprijinul mamelor, cu scopul de a reduce mortalitatea materna. Proiectul este parte a initiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mama sa nu mai moara dand viata.

Pe de-o parte, este necesara o etapa de pregatire a profesionistilor din mediul rural si pe de alta parte, pregatirea mamelor, pregatirea femeilor de varstă fertila, care fac parte din grupuri vulnerabile. Ne dorim sa fie mai informate cu privire la sarcini si sa aiba acces la educatie, in ceea ce priveşte sanatatea reproducerii,” explica Daniela Buzducea, director general World Vision România.

Sunt din ce mai numeroase situatiile în care adolescentele devin mame, așa cum este și cazul Gabrielei:

Gabriela, 17 ani, locuieste alaturi de baiatul ei, Daniel, in varsta de un an si 2 luni, tatal lui Daniel si bunicul matern, intr-un sat din judetul Dolj.
Tatal Gabrielei nu a dorit-o si nu a recunoscut-o la nastere, dar in ciuda acestui lucru mama ei a ales sa raman alaturi de el si sa o paraseasca pe Gabriela.

Astfel, Gabriela a fost crescuta de bunicii din partea mamei care s-au straduit sa ii ofere tot ce au putut. Gabrielei i-a placut sa invete si  a reusit sa intre la liceu in Craiova. Insa, in timpul clasei a noua, bunica ei s-a imbolnavit si a avut nevoie de tratament. Pentru ca majoritatea banilor se duceau pe tratamentul bunicii, Gabriela nu a mai avut cum sa-si plateasca naveta si sa-si cumpere cele necesare pentru scoala, fiind nevoita sa renunte. Bunica ei a decedat in urma cu un an.

In prezent, Gabriela isi dedica tot timpul cresterii copilului si treburilor casnice, iar tatal copilul lucreaza la o firma de constructii din apropierea Craiovei. Un copil cu un copil. Gabriela are 17 ani si este mama unui baiat de aproape un an si jumătate.

Nici noi nu am stiut prima data că o sa raman insarcinata, am vazut la televizor mai multi copilasi, cum aratau la pampersi, si ne-a fost drag si atunci am decis,” povesteste Gabriela.

Nu a ajuns la medic decat cand i-a venit sorocul sa nasca. Nu avea bani pentru drumul la oras si nici nu stia ca isi risca sanatatea, chiar si viata, daca nu merge la control.

Mi-a fost foarte greu cand am fost gravida. Nu am avut o sarcina prea usoara. Plus, fara bani nu am putut sa fac analize, nu mi-am permis sa merg mereu la medic. Am asteptat sa nasc” declara tanara.

Gabriela si Daniel

Gabriela este doar una dintre prea multele adolescente care devin mame in Romania.

Proiectul „Mame pentru viata. Viata pentru mame” isi propune si sa le invete pe tinere cat de important este să meargă la medic in timpul sarcinii.

Lunar, in primele luni de sarcina si din luna a saptea de doua ori pe luna. Este esential sa existe depistare precoce, dar pentru asta avem nevoie de asistenti comunitari, de asistenta de ocrotire, de moasa, dar nu exista,” spune Valeria Herdea, medic de familie.

Proiectul are în faţă şi o mare piedica: in multe dintre comunitatile sarace nu exista medici de familie.

Unul dintre patru medici, cam dupa aderarea la UE, a parasit Romania. Este, intr-adevar un punct extrem de nevralgic,” precizeaza Petronela Stoian, reprezentant al Ministerului Sanatatii.

Alaturi de cele 15.000 de femei din mediul rural, in proiectul World Vision de informare si educare sunt incluse si peste 200 de cadre medicale.