Şi părinţii merg la şcoală!

Şi părinţii merg la şcoală! Se întâmplă în cadrul proiectului ,,Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate!”, unde peste 190 de părinţi iau parte la Şcoala Părinţilor – un program de educare parentală ce include patru componente esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului: sănătatea, educaţia, protecţia şi participarea copilului. Activitatea se desfăşoară de-a lungul a 10 sesiuni de informare ce pun accentul pe rolul şi importanţa educaţiei, adoptarea celor mai bune tehnici de disciplinare pozitivă şi a unui stil de viaţă sănătos pentru întreaga familie.

Primele întâlniri, susţinute de părintele Constantin Pătuleanu, au evidenţiat importanţa comunicării, ascultării şi înţelegerii copilului şi au stârnit deja interesul părinţilor care şi-au arătat deschiderea de a afla cât mai multe lucruri noi care să-i ajute să şi îmbunătăţescă realţiile cu copiii lor şi să gestioneze anumite situaţii mai dificile de care se lovesc în creşterea acestora:

,,În mediul rural, nu avem de unde să aflăm multe informaţii despre creşterea copiilor. Îi creştem aşa cum ne-au crescut şi pe noi părinţii noştri, fără să ştim dacă e bine sau rău. Copilul meu este mai închis şi unoeri nu reuşesc să înţeleg ce îl supără. Am aflat că nu sunt singura mama care se confruntă cu aşa ceva iar sfaturile primite şi exemplele date de ceilalţi părinţi îmi dau incredere şi abia astept să le pun în practică, ne-a spus Delia, 26 de ani.

,,Mi-a plăcut foarte mult să aud că fiecare copil îşi vede părintele ca pe un partener de joacă. Trebuie să îi înţelegem pe copii, să avem răbdare să îi ascultăm, în ciuda grijilor, de zi cu zi , care ne frământă pe noi, părinţii”, a spus Elena, 36 de ani.

Programul ,,Şcoala Părinţilor” reprezintă o modalitate de a susţine informarea părinţilor, precum şi dezvoltarea unor comportamente şi atitudini echilibrate ale acestora faţă de copiii lor. Printre temele seiunilor se mai numără: Educaţia ca mijloc de reuşită – prezentarea unor exemple pozitive care pot acţiona ca modele, Cum putem lupta împotriva discriminării?, Comunicarea dintre părinţi şi copii – cheia reuşitei copilului?, Educaţie sexuală, Violenţa domestică – influenţă asupra copilului, Sănătatea copilului şi a familiei, etc.

Proiectul ,,Alege Școala – educație de calitate, viitor în comunitate!” este desfăşurat de fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, în comunităţile Predeşti, Sopot, Băileşti (jud. Dolj) şi Parpaniţa (jud. Vaslui), pe o perioda de 36 de luni. Proiectul vizează livrarea unor servicii integrate și centrate pe nevoile educaționale ale copiilor din grupurile vulnerabile identificate la nivelul celor patru școli partenere, din jud. Dolj și Vaslui, în vederea facilitării accesului la educație și reducerii părăsirii timpurii a școlii. Toamna trecută, 260 de copii au fost incluşi în proiect şi au devenit benficiari direcţi ai activităţilor educaţionale special gândite pentru a se plia pe nevoile lor. Pe langa implementarea unui model de grădiniţă prietenoasă, proiectul cupride si derularea de programe ,,şcoală dupa şcoală” pentru copiii din ciclul primar şi gimnazial, precum şi alte activităţi care, cu siguranţă vor fi pe placul celor mici şi le vor oferi experienţe de învăţare şi dezvoltare: şcoli de vară, grădiniţe estivale, şcoli duminicale, cluburi tematice, excursii şi tabere educaţionale.

În cei trei ani de desfăşurare a proiectului, 691 de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari din clasele primare şi gimnaziale şi părinţii lor vor fi beneficiari direcţi ai activităţilor.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.