Ionela învaţă Curajul. Cum o ajută programul “Vreau în clasa a 9-a”

Este luni, trecut de ora opt seara. S-a înnoptat deja şi, deşi a fost o zi de primăvară aproape în toată regula, s-a făcut frig. Pe o uliţă dintr-un sat din Vaslui, o fată merge agale. Are pe ea doar o bluziţă subţire, de un portocaliu aprins. O dor picioarele, aşa că se opreşte din zece în zece metri pentru a se odihni, sprijinindu-se de poarta vreunei case.

După un drum de 3 kilometri, străbătut în mai mult de o oră, fata se opreşte în faţa unei case mici, modeste. A ajuns la ea Acasă, acolo unde o întâmpină o bunică extenuată de activităţile de peste zi şi cei doi fraţi mai mici. Îşi lasă ghiozdanul pe scaunul de lângă masă, se spală rapid pe mâini şi trece lângă bunică, pentru a o ajuta să pregătească cina. În timp ce curăţă nişte legume, îi trec prin minte tot felul de gânduri. Îi este dor de părinţii ei. Are multe teme de făcut pentru mâine, nu ştie când mai apucă să le termine. Îi este tare foame, abia aşteaptă să fie gata masa.

Ea este Ionela, are 16 ani şi este în clasa a X-a. Mama a plecat de acasă acum câţiva ani, iar Ionela şi fraţii ei au rămas cu tatăl. Însă, la un moment dat, banii au început să fie din ce în ce mai puţini, oportunităţile din ce în ce mai limitate, iar tatăl şi-a dat seama că, pentru a-şi putea întreţine copiii, trebuie să plece să lucreze în străinătate, pentru că în ţară nu mai avea nicio şansă. Aşa că a plecat, iar copiii au rămas în grija bunicii.

Deşi drumul până la şcoală este lung, banii abia le ajung, iar treburile casei par că nu se termină vreodată, Ionela a ştiut un singur lucru: trebuie să meargă la liceu. I-a plăcut dintotdeauna să înveţe, deşi nu a avut niciodată încredere în ea.

Pentru a o ajuta să-şi continue studiile la liceu, Ionela a devenit bursieră a programului ,,Vreau în clasa a 9-a”, fiind susţinută de Orange Romania prin platforma #PentruMâine. Lunar, Ionela primeşte o bursă şcolară şi participă la activităţi de socializare şi consiliere menite să o ajute să se integreze mai uşor în mediul urban şi să facă faţă provocărilor din viaţa ei.

Este în continuare timidă şi de multe ori preferă să stea retrasă. La aceste aspecte se lucrează cel mai mult cu ea, prin activităţile din cadrul programului: învaţă să comunice mai uşor, să socializeze, să aibă încredere în ea, în ceea ce poate să realizeze, dar şi încredere în cei din jurul ei. “Vreau să fiu curajoasă!”, a mărturisit Ionela în cadrul uneia dintre activităţi.

Zi de zi, Ionela învaţă încă puţin despre cum să se aprecieze mai mult. Despre cum să-şi exprime opiniile, atunci când simte că trebuie să fie ascultată. Mai are un drum lung de parcurs, dar cu siguranţă merge în direcţia cea bună. Cea a educaţiei, fără de care labirintul sărăciei este unul fără ieşire.

În urma campaniei #PentruMâine şi implicării clienţilor, 22 de elevi din mediul rural sunt susţinuţi de către Orange România să-şi continue studiile la liceu prin programul de burse şcolare ,,Vreau în clasa a 9-a”, desfăşurat de World Vision România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.