Stiri din Atelierul de Mestesuguri: Tesutul la razboi e in toi!

Vara aceasta primii beneficiari ai proiectului pentru dezvoltarea mestesugurilor traditionale romanesti «Atelierul de mestesuguri» participa la cursurile de tesatorie manuala si croitorie.

La Francesti si Copaceni, judetul Valcea, iar in Dolj la Craiova si in comuna Argetoaia, cursantii sunt initiati in arta tesutului la razboi de catre mesteri recunoscuti care practica arta populara de peste 30 de ani. Junele proiectului sunt trei proaspete absolvente ale Liceului Teoretic Vitomiresti din judetul Olt, profil tehnologic.

Niciuna dintre ele nu a mai practicat lucrul de mana, dar isi doresc sa invete tainele gherghefului ca sa-si imbogateasca aptitudinile si sa aiba mai multe oportunitati de a lucra. Elena Repeanu, Ana Maria Dogaru si Denisa Panait apreciaza foarte mult rabdarea cu care le indruma doamna Maria Gibu, lectorul cursului din Francesti, si isi doresc ca dupa finalizarea proiectului sa isi deschida propriul atelier de tesatorie.

Atat in Valcea, cat si la Dolj, tesutul la razboi a primit sansa sa redevina traditie si afacere de familie. La Copaceni, Gheorghe Diaconescu (38 ani), pasionat de mestesuguri inca de la opt ani, desluseste zi de zi itele razboiului alaturi de sotia sa.

In Atelierul de mestesuguri din Casa Baniei, Craiova, Dumitru Smarandache (54 ani) si Gheorghita Smarandache (43 ani) se intrec in pricepere la razboaie alaturate. Ii insoteste fiica in varsta de patru ani, la fel ca pe alte cateva cursante – mamici, nevoite sa vina la scoala de tesut impreuna cu copiii.

Domnul Smarandache vrea sa arate ca si barbatii sunt capabili de frumos si ca poate descoperi «misterul razboiului de tesut». World Vision Romania desfasoara „Atelierul de mestesuguri” in cadrul Programului pentru agricultura si dezvoltare economica care promoveaza investitiile in capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltarii economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung si in acord cu valorile si traditiile locale.