Viata Elenei Scurtu din comuna Cumpana nu este deloc usoara. La 34 de ani are doua fetite extraordinare, Ioana de noua ani si Andreea, de cinci ani, care-i umplu sufletul de bucurie. Din pricina lipsei de bani, Elena nu numai ca nu si-a permis sa termine lucrarile de constructie a casei, dar nici nu a reusit sa se conecteze la reteaua de electricitate sau la cea de apa.
Daca a reusit sa obtina totusi curent electric pentru doua becuri de la un vecin inimos, cu apa este o alta problema intrucat sunt necesare avize si bani pentru lucrarea propriu zisa. De aceea, Elena cara apa, de la vecinii sai, de cand isi aduce aminte.
“De opt ani de zile aduc apa pentru gospodarie, cu un bidonas de 20 de litri. Am nevoie saptamanal de cate 60 de litri de apa de la fantana. Chiar daca vecinii nu-mi cer bani pentru apa este foarte greu sa depinzi de altcineva”, a precizat Elena.
Aceasta mamica face tot ce ii sta in putinta sa-si creasca fetele cat mai bine. “Nu vreau ca fetele mele sa fie marginalizate. Nu conteaza cat de saraca sunt. Fetele trebuie sa fie curate, cu hainele spalate, ca sa nu spuna copiii despre ele ca miros urat. Tot ce-mi doresc in viata este sa le ofer o educatie buna, sa le ajut sa continue lectiile de karate si sa le vad zambind,” ne-a marturisit Elena.
Elena Scurtu nu este singura persoana fara apa curenta. 45% din populatia Romaniei nu are acces la apa curenta in gospodarie. Procentul este chiar mai mare in mediul rural, unde aproximativ 70% din populatie nu este racordata la reteaua de apa potabila. Autoritatile spera sa gaseasca solutii pentru a rezolva problema, la nivel national, pana in anul 2018.
Din fericire, visul Elenei a deveni realitate. La initiativa World Vision, care a facut o solicitare oficiala catre RAJA Constanta, rugand compania sa racordeze familia Scurtu la reteaua de apa patabila, cu ocazia Zilei Internationale a Apei, raspunsul a fost unul pozitiv.
Intr-un cadru festiv, cu jurnalisti, autoritatile locale si cativa angajati World Vision, o echipa RAJA a conectat gospodaria Elenei, in numai 2 ore, la reteaua nationala de apa potabila.
“Nu-mi vine sa cred ca avem apa in curte si ca am scapat de o povara. De ieri, de cand am aflat ca vine o echipa RAJA sa ne lege la retea, imi tremura picioarele si abia pot sa merg de emotii. Nici acum parca nu-mi vine sa cred ca totul este adevarat,” ne-a soptit Elena, inconjurata de reporteri si incurajata de primarul Cumpenei, doamna Mariana Gaju.
Gestul companiei RAJA Constanta de a racorda gratuit la reteaua de apa potabila o familie nevoiasa in prajma zilei de 22 martie – Ziua Internationala a Apei – este cel mai frumos cadou pe care cineva i-l putea oferi famileii Scurtu si celor doua fetite.