Week-end-ul proiectelor europene la Horezu pentru elevii din proiectul Elevul EDI

In perioada 23-25.01.2015, în cadrul proiectului Elevul EDI,  a avut loc evenimentul “Week-end-ul proiectelor europene“, la care au participat 30 de elevi de la liceele partenere din Filiasi, Vitomiresti si Ramnicu Valcea.  Pe parcursul a trei zile, tinerii beneficiari ai proiectului au avut oportunitatea de a le fi prezentate, direct de catre manageri, afaceri dezvoltate cu fonduri structurale in localitatea valceana Horezu.

Activitatile au debutat cu vizita elevilor la intreprinderea sociala din incinta M-tirii Horezu – fabrica de dulceturi si compoturi, unde presedintele Asociatiei Depresiunea Horezu, care a initiat proiectul, a prezentat  participantilor atat notiuni de baza privind economia sociala, cat si etapele specifice dezvoltarii prin finantare europeana a proiectului vizitat alaturi de alte sase afaceri sociale. Elevii au fost invitati, de asemenea, sa vada cum se desfasoara activitatea in cadrul unui  atelier de olarit, finantat tot din fonduri europene destinate infiintarii si dezvoltarii inteprinderilor sociale.

Nu mai putin de trei pensiuni din zona si-au deschis portile pentru tinerii beneficiari ai proiectului EDI, fiindu-le prezentate, direct de catre conducerea unitatilor de cazare si alimentatie publica, proiectele de dezvoltare ale afacerilor respective prin diverse linii de finantare din bani europeni. Elevii au vizitat astfel Hotelul Alex, Conacul Maldar si Pensiunea Siva.

Apreciez interesul elevilor pentru afacerile dezvoltate cu finantare europeana si felicit organizatorii pentru alegerea facuta deoarece in Horezu exista foarte multe proiecte implementate cu succes, atat pentru dezvoltarea socio-economica a microregiunii, cat si pentru fructificarea potentialului turistic al zonei. Este important ca tinerii sa cunoasca toti pasii prin care pot accesa fonduri europene pentru a dezvolta o afacere de succes recunoscuta pe plan international, a declarat Eugen Savulescu, presedinte Asociatia Depresiunea Horezu.

A fost un weekend plin in care participantii, dupa ce au interactionat cu reprezentantii mediului local de afaceri, au avut prilejul de a pune pe hartie propriile idei de dezvoltare a unei firme care activeaza in domeniul turismului. In cadrul celor patru ateliere de lucru tinerii, pornind de la un studiu de caz, au fost angrenati in alcatuirea unui nou plan de afaceri pentru o pensiune turistica.

Pentru mine, aceste activitati au reprezentat o experienta interesanta in cadrul careia am aflat cum pot deschide o firma, sa o dezvolt, in primul rand  ce inseamna sa conduci o firma, care sunt plusurile si minusurile si unde trebuie sa fii atent pentru a dezvolta o afacere de succes, a declarat Vlad, beneficiar proiect.

Impartiti in cinci echipe de lucru, participantii au descoperit in urma unor jocuri de rol cum este sa fii proprietar, investitor, economist, PR si marketing. Cu totii  au contribuit astfel la transpunerea in practica a unor idei inovatoare, generatoare de profit, adaugand astfel noi valente pe harta personala a abilitatilor antreprenoriale.

 

Proiectul “Elevul EDI” este cofinantat din fonduri europene structurale prin intermediul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane si se desfasoara in perioada mai 2014 – noiembrie 2015, alaturi de trei parteneri: Liceul Vitomiresti, Liceul Dimitrie Filisanu si Colegiul National Matei Basarab.

Obiectivul general al proiectului reprezinta dezvoltarea competentelor si abilitatilor profesionale si sociale ale elevilor pentru a ii ajuta sa se integreze social si profesional. Grupul tinta al proiectului este alcatuit din 800 de elevi, care beneficiaza de consiliere, suport si orientare profesionala, dar si de practica in cadrul firmelor de exercitiu. World Vision este o fundatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy.

 

Asociatia “DEPRESIUNEA HOREZU” este o asociatie intercomunitara constituita in 2005, care cuprinde cinci localitati: orasul Horezu si comunele Costesti, Maldaresti, Vaideeni si Slatioara din arealul geografic Depresiunea Horezu, localitati intre care au existat dintotdeauna relatii traditionale din punct de vedere administrativ, economic, social si cultural. Asociatia are drept scop realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional si furnizarea in comun a unor servicii publice.