Ce inseamna masa calda pentru copiii din satul Leordoasa?

,,Doamna invatatoare, anul acesta mai avem masa calda?” a fost una dintre primele intrebari pe care copiii de la Scoala Leordoasa, din judetul Dolj au adresat-o doamnei invatatoare la inceputul noului an scolar. Dorinta le-a fost indeplinita si reluarea programului ,,Paine si Maine” le-a adus tuturor o mare bucurie.

Dupa ce s-au spalat pe maini si si-au ocupat locurile la masa, copiii au asteptat cuminti servirea mesei.  Meniul primei zile a constat in supa alfabet, pilaf cu piept de pui si prajitura.

Sc Leordoasa, Dolj, prima masa calda din 2016 - 2017 (1)

,,Supa  imi face bine la burtica”,  a exclamat Rebeca, clasa a II a.

,,Imi este foame rau, pot sa incep sa mananc?” a intrebat nerabdator Claudiu, clasa I.

Majoritatea copiilor din satul Leordoasa provin din familii care se intretin doar din alocatiile copiilor, si, in unele cazuri, din ajutorul social. Cum in comuna nu exista locuri de munca si naveta spre oras este mult prea scumpa, oamenii mai castiga un ban in plus din munca cu ziua. Pe langa lipsa alimentatiei corespunzatoare, copiii duc lipsa de haine, incaltaminte si conditii proprii pentru realizarea temelor si a lectiilor. Multi traiesc in case de chirpici, care au una sau doua camere locuibile, in sezonul rece toti membrii unei familii dormind, adesea, intr-o singura camera.

Sc Leordoasa, Dolj, prima masa calda din 2016 - 2017 (8)

Programul ,,Paine si Maine” a inceput la Scoala Leordoasa anul trecut in luna aprilie si a fost primit cu bucurie atat de copii, parinti, cadre didactice, cat si de catre autoritatile locale.

,,Sa hranesti 3 copii zilnic din munca cu ziua e foarte greu. Faptul ca ei primesc o masa calda la scoala inseamna pentru mine ca parinte linistea ca nu am copiii flamanzi,” a spus Claudia, mama a 3 copii.

,,Anul trecut a fost prima data cand am mancat spaghete cu carne. Toata vacanta mi-a fost gandul la ele. Sunt preferatele mele,”  a spus Lavinia, clasa I.

Sc Leordoasa, Dolj, prima masa calda din 2016 - 2017 (14)

,,Programul Paine si Maine este pentru copiii de la noi din scoala o necesitate. Cu toate ca parintii isi doresc sa le poata oferi copiilor mai mult, conditiile grele de trai si lipsa oportunitatilor de angajare ii limiteaza foarte mult. Sunt familii cu mai multi copii care mancau o singura data pe zi, impartinad aceeasi farfurie cu mancare. Acum insa, copiii mananca sanatos, isi fac temele la scoala si sunt astfel mult mai bine pregatiti. Ma bucur sa vad ca impactul programului este unul amplu: petrecandu-si mai mult timp la scoala si tinand cont de anumite reguli de comportament pe care le-au invatat si le-au pus in practica in timp ce isi iau masa sau in timpul orelor de after school, copiii au devenit mai disciplinati si ordonati”, a spus Inelia Tentea, profesor pentru invatamantul primar Scoala Leordoasa.

Multumim tuturor celor care sprijina copiii din programul ,,Paine si Maine”!