Copiii din Argetoaia, artisti priceputi in tehnica quilling-ului

Se spune ca atunci cand faci lucrurile din pasiune, ele ies intotdeauna bine. Acest lucru este adevarat si pentru copiii de la clubul de initiativa comunitara „Manutele Dibace” din Argetoaia, infiintat in anul 2012 cu sprijinul World Vision Romania. De doi ani de zile, sub indrumarea liderilor de la club Milena Butaru, profesor de geografie la Scoala Profesionala „Constantin Argetoianu” din Argetoaia si Vieru Elisabeta, lucrator comunitar World Vision, copiii au invatat tainele tehnicii quilling. In timp, aceasta activitate s-a transformat pentru ei intr-un hobby si au inceput sa lucreze si acasa, iar rezultatele muncii lor se transforma in acte caritabile, ajutand oamenii nevoiasi din comunitate.

DSC_0733

Anul trecut, de 1 si 8 Martie a avut loc in scoala din comunitate prima expozitie, de unde s-au putut achizitiona obiectele expuse facand o donatie. Felicitarile, martisoarele, bratarile si pandantivele realizate cu mare grija de micii artisti au atras interesul cadrelor didactice, al copiilor mai mari din comunitate si al parintilor care si-au ales produsul preferat. Copiii si-au promovat produsele si in cadrul Primariei din Argetoaia si in diferite locatii din Craiova prin intermediul fundatiei World Vision Romania. La final, ei au ales sa doneze banii stransi unei persoane bolnave din comunitate care avea nevoie urgenta de medicamente.

Sarbatorile de iarna au fost un nou prilej pentru copii sa confectioneze produse si sa organizeze o noua expozitie in scoala. De data aceasta, din banutii stransi au luat cadouri pentru copiii mai putin norocosi de la ei din comunitate: rechizite, hainute, jucarii, dulciuri, etc. facandu-le astfel o bucurie in prag de sarbatoare.

La activitatile de la clubul de initiativa comunitara “Manutele Dibace” participa in prezent aproximativ 30 de copii. Activitatea la club continua si in timpul vacantei de vara. Pe langa intalnirile de quilling, copiii invata sa confectioneze ornamente handmade din bambus, participa la jocuri educative in aer liber, iar voluntarii liceeni isi ajuta colegii mai mici, cu rezultate nu tocmai bune la invatatura, sa-si imbunatateasca performatele scolare. Proiectele initiate de catre copiii de la club au ajutat si la infrumusetarea parcului din comunitate si ecologizarea zonelor verzi.

DSC_0726

In anul 2012, in urma parteneriatului dintre World Vision Romania – Birou Zonal Dolj si Fundatia Noi Orizonturi, in 10 comunitati partenere World Vision din judetul Dolj au fost infiintate Cluburi de initiativa comunitara pentru tineri’’: Argetoaia, Cernatesti, Scaesti, Breasta, Cotofenii din Dos, Predesti, Carpen, Bucovat – sat Palilula si sat Sarbatoarea, Varvorul de Jos. La activitatile desfasurate la cluburi participa aproximativ 250 de copii si tineri cu varste intre 12 si 18 ani. Instruirile vizeaza patru componente cheie: cetatenie activa, angajabilitate, antreprenoriat social si leadership. Cluburile ii ajuta pe tineri sa devina agenti ai schimbarii, sa isi dezvolte aptitudini si abilitati sociale, civice si de viata, cu impact pe termen lung asupra comunitatii. La sfarsitul intalnirilor se lucreaza la un proiect in folosul comunitatii, acesta reprezentand instrumentul principal de invatare.

Initiativele de acest gen sunt sustinute de World Vision Romania prin birourile sale zonale pentru a oferi copiilor sanse de dezvoltare si educare. Ele fac parte din proiecte complexe de dezvoltare comunitara, centrate pe bunastarea copilului in care sunt inclusi copiii alaturi de familiile si comunitatile din care fac parte.

 

Despre World Vision România

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

 

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 25 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.

 

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea, in comunitatile rurale unde este prezenta, desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, https://blog.worldvision.ro/

 

CONTACT:  Ana Maria Moţăţeanu –  Specialist comunicare şi relaţii publice

World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj

Tel: 0761 431 800;

e-mail: anamaria_motateanu@wvi.org