Cum poți schimba viitorul tinerilor și copiilor în bine? Prin colaborare, motivație, dăruire

O comunitate puternică, este o comunitate care învață împreună, asta a arătat vizita de schimb de experiență a Consiliilor Comunitare Consultative din 8 comunități ale Biroului Zonal Ialomița (Armășești, Coșereni, Fierbinți, Jilavele, Maia, Moldoveni, Movilita, Roșiori) care a avut loc la Vâlcea în perioada 2-4 august 2016.

Cei 31 de membri CCC – reprezentanți ai școlii, primăriei, SPAS-ului și bisericii, dar și voluntari și staff local WVR – au avut posibilitatea să se cunoască mai bine și să facă schimb de experiență și bune practici cu omologii lor din comunele vâlcene în care este prezentă Fundația World Vision România.

Schimbul de experiență a debutat cu o sesiune de cunoaștere în cadrul căreia, pe lângă prezentarea tuturor proiectelor ce se derulează în comunele ialomițene, participanții ne-au împărtășit o calitate care îi ajuta semnificativ în desfășurarea activităților de protecție și participare a copiilor, o calitate care îi face să fie niște adevărați lucrători de tineret.

Astfel, am aflat că pentru a putea lucra cu tinerii și copiii și a le schimba viitorul în bine, trebuie să ai compasiune, toleranță, empatie, pasiune, blândețe, răbdare, încredere, dăruire, să fii devotat, bun ascultător, implicat, voluntar, bun comunicator, optimist, încrezător și să „iți placă să lucrezi cu copiii, să vrei sa-i vezi fericiți”, după cum ne-a mărturisit doamna Florina Constantin, cadru didactic în Fierbinți.

Vizita experienta

Alături de niște adevărați susținători ai drepturilor copiilor, am vizitat apoi două comune vâlcene, Ionești și Scundu, unde am cunoscut alți oameni inimoși și minunați, care fac viața copiilor cu și pentru care lucrează mai frumoasă și împlinită, făcându-i să se simtă și să fie protejați si educați.

În Ionești, am cunoscut un asistent social care își vizitează beneficiarii chiar și când nu e nevoie din punct de vedere legal, ci doar ca să-i întrebe de sănătate și să le dea sfaturi de protecție contra căldurii. Asistent social care are o relație mai degrabă de mama decât de angajat al statului cu copiii pe care ii protejează, un asistent social care a făcut-o pe una dintre colegele noastre, Rodica, lucrător comunitar în Jilavele, sa exclame: „mă bucur ca am întâlnit un asistent social care este în primul rând om, cu suflet mare și cu compasiune pentru cei necăjiți și abia apoi funcționar public.

În Scundu, ne-a plăcut buna colaborare între primărie, școală și biserică. Ne-a plăcut implicarea copiilor din Consiliul Elevilor în organizarea și livrarea Școlii de Varașia trupei de teatru, dansuri și cântec popular Așchiuțele, așa cum am rămas foarte plăcut impresionați de dăruirea cu care îi coordonează domnul Dragos, profesorul și mentorul lor.

De asemenea, tot în Scundu, am cunoscut un preot foarte implicat în viața comunei sale, care pe lângă activitățile specifice profesiei, coordonează Asociația Apicolă din zonă și activitățile de cateheza și de școală după școală pentru copiii din comună.
Schimbul de experiență s-a încheiat cu stabilirea următorilor pași pe care CCC-urile ialomițene îi au de făcut pentru a asigura o viața sigură și prospera tuturor copiilor.

A fost „un schimb de experiență interesant. Sunt convinsă că toți vom pleca acasă mai bogați sufletește și mai luminați la minte. Copiii sunt cei care vor avea de câștigat din experiența acestor întâlniri.” (Georgeta Tănăsescu, cadru didactic Fierbinți)
Mi-a plăcut modul de funcționare al CCC Ionești. Am împărtășit bune practici și voi folosi modul de lucru văzut acolo.” (Adina Nicolae, asistent social Roșiori)

Aceste CCC-uri vor fi benefice tuturor copiilor. Mi-aș dori să văd cât mai curând rezultatul muncii membrilor. Abia aștept sa coordonez viitoarele întâlniri CCC.” (Elena Neicu, cadru didactic Coșereni)

„Mi-a plăcut și m-a inspirat colaborarea excelentă intre primăria din Scundu și școala gimnaziala pentru asigurarea celor mai bune condiții copiilor din comunitate.” (Marian Zamfir, primar Maia)