Drepturile copiilor conteaza

În perioada 5-7 iulie, am participat alaturi de 2 reprezentanti ai Consiliului Consultativ al Copiilor si de colegul nostru, Ciprian Tehei, la conferinta Eurochild, cu tematica “Drepturile copiilor conteaza: De ce trebuie Europa sa investeasca in copii”.

Peste 250 de participanti din 34 de tari au participat la Conferinta Eurochild 2016 la Palatul Academiei din Bruxelles.

drepturile copiilor

Specialistii din cadrul drepturilor copiilor din Europa s-au adunat pentru a raspunde intrebarii: „De ce trebuie Europa sa investeasca in copii”. Au fost prezenti atat legiuitori, profesionisti care lucreaza cu copiii si politicieni, cat si copii si tineri care s-au implicat activ in organizarea si desfasurarea acestui eveniment, care s-a bucurat de sustinerea Maiestatii Sale, Regina Mathilde a Belgiei.

drepturile copiilor1

Copiii din Consiliul Consultativ au participat la workshop-uri cu tematici diverse (protectia si participarea copiilor, cluburi de tineret, simulare dezbatere si votare act legislativ de catre Parlamentul Tinerilor) si au prezentat situatia copiilor din tara noastra, participand la schimb de experienta si bune practici cu asociatii de tineret din Olanda si Cipru.

Mesajul declaratiei copiilor si tinerilor care au participat la aceasta conferinta este unul pe cat de simplu, pe atat de puternic: „Cei care actioneaza trebuie sa inceapa sa vorbeasca, iar cei care vorbesc trebuie sa inceapa sa actioneze”.  Prin aceasta declaratie, copiii si tinerii cer guvernelor europene, membrilor Paralmentului European si noua tuturor sa investeasca in copii, implicandu-i in procesul decizional si in planificarile bugetare, sa sustina traininguri cu privire la drepturile copiilor pentru copii, sa integreze copiii refugiati si afectati de migratie, asigurandu-le acces la drepturi egale.

Intorsi de la conferinta, tinerii din CCC vor disemina informatiile obtinute cu colegii lor din CCC si cu tinerii si copiii cu care lucreaza la nivel local si regional.

drepturile copiilor4

De asemenea, ei doresc sa aduca schimbari statutului grupului lor, sa participe la un ToT si sa implice tot mai multi copii in activitatile si proiectele lor.

Pentru a va da seama de impactul pe care l-a avut conferinta asupra participantilor, va trimit o parte dintre opiniile Dianei, reprezentant CCC:

Oameni inteligenti, cooperare, egalitate, copii, adulti deschisi la minte, discutii, schimbari, provocari, iubire si amuzament. Acestea au fost ingredientele care au facut o conferinta perfecta: Eurochild 2016.

Inca o data, am demonstrat ca suntem o voce si ca opiniile noastre trebuie luate in considerare. Workshop-urile au fost bine facute, „biblioteca umana” a fost o idee minunata. Ma intorc acasa mai puternica si increzatoare si voi pastra legatura cu prieteni noi din alte tari participante cu care voi derula proiecte in viitor.

Multumesc Eurochild, multumesc World Vision Romania pentru ca mi-ati acordat oportunitatea de a reprezenta vocea Consiliului Consultativ al Copiilor.”

Iar ca bonus, in ultima zi a conferintei, ne-am bucurat sa vizitam biroul World Vision din Bruxelles, unde copiii din CCC au impartasit cunostinte si experiente cu colegii nostri din Bruxelles si Kosovo. Intalnirea s-a finalizat cu promisiunea tuturor participantilor de a ramane implicati in activitatile si proiectele ce privesc participarea copiilor si tinerilor.