Dezvoltarea abilitatilor de viata – la fel de importanta ca si transmiterea de cunostinte

Sub motto-ul „Dezvoltarea abilitatilor de viata – la fel de importanta ca si transmiterea de cunostinte”, World Vision Romania, Biroul Iasi&Vaslui a organizat timp de 2 zile, la Lacu Rosu,  workshop-ul  „Dezvoltarea abilitatilor de viata pentru copii”. Desi cele mai multe cadre didactice au intrat deja intr-o bine meritata vacanta, 45 de parteneri scolari si nu numai din programul „Un viitor mai bun pentru copiii nostri”, derulat in judetul Vaslui, au raspuns afirmativ invitatiei adresate de organizatia noastra. Acestia au dezbatut, au combatut si au reflectat asupra aspectelor importante ale parteneriatului comunitate – World Vision Romania in anul scolar 2015 – 2016. Toate s-au impletit cu informatii din domeniul abilitatilor de viata, transmise de catre colegii nostri Roberta, Oana si Remus, folosind metode de educatie non-formala, oferind participantilor ocazia de a experimenta tipuri de activitati si instrumente care sa contribuie la formarea de abilitati de viata la copiii din proiectele si programele World Vision Romania.

Intr-o atmosfera efervescenta, motivati si incurajati de catre colegii din World Vision Romania sa depaseasca provocarile pe care le intampina, cadrele didactice au identificat actiuni concrete prin care pot urmari in mod intentional formarea de abilitati de viata in cadrul orelor de predare – invatare. De asemenea, au plecat cu reperele necesare pentru a elabora un program de activitati care sa dezvolte o abilitate de viata.

Untitled 1

„Workshop-ul mi s-a parut o provocare deoarece nu stiam mai nimic despre abilitatile de viata. Voi incerca pe viitor sa aplic informatiile dobandite si sa dezvolt abilitatile de viata la copii si la orele de predare, nu doar la ora de dirigentie.”, a declarat unul dintre cadrele didactice participante, in timp ce un altul ne-a marturisit ca „…lectiile de la clasa pot fi mai atractive atunci cand introducem in ele metode si instrumente prin care sa dezvoltam abilitatile de viata la copii.

Untitled

Organizarea unui astfel de workshop a pornit de la nevoia identificata de a expune partenerii din comunitati la acest tip de informatii, care sa le permita implicarea mai activa in activitati si proiecte atractive, care sa reprezinte un real castig pentru copii. Acestia se simt astfel incurajati sa participe, isi cultiva stima si increderea in sine,  pentru a putea apoi sa reprezinte problemele copiilor in relatia cu adultii din comunitate.