Exercitiu de simulare in caz de cutremur in Cotofenii din Dos, Dolj

Un cutremur cu magnitudinea de 8 Grade pe Sara Richter cu epicentrul in zona Vrancei s-a resimtit puternic in comuna Cotofenii din Dos din judetul Dolj, afectand 407 familii si distrugand in proportie de 60% cele mai importante cladiri.

Un cutremur cu magnitudinea de 8 Grade pe Sara Richter cu epicentrul in zona Vrancei s-a resimtit puternic in comuna Cotofenii din Dos din judetul Dolj, afectand 407 familii si distrugand in proportie de 60% cele mai importante cladiri. In urma unui scurt circuit, in scoala a izbucnit un incendiu . Acesta a fost scenariul dificil al unui exercitiu de simulare organizat de Fundatia World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj, alaturi de Primaria comunei Cotofenii din Dos si Scoala Gimnaziala Cotofenii din Dos.

DSC_0079

Intreaga comunitate a facut fata cu bine intregii situatii. Toti cei 70 de elevi din scoala au evacuat cladirea in siguranta, mai putin 4 elevi care au necesitat interventia Seriviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta. Conform scenariului, doi dintre ei au intampinat probleme de respiratie din cauza fumului puternic, iar alti doi au suferit accidentari usoare.

Fundatia World Vision a intervenit prin stabilirea unui Child Friendly Space care sa asigure acordarea primului ajutor celor in nevoie dar si stabilirea unui mediu sigur pentru cei 70 de copii care au evacuat scoala. In spatiul special amenajat, copiii au putut desfasura diverse activitati de petrecere a timpului in siguranta: au participat la jocuri in echipa, au realizat puzzle-uri, au scris felicitari de incurajare pentru persoanele dragi, au desenat imaginea comunitatii inainte si dupa dezastru, sub supravegherea membrilor fundatiei si a cadrelor didactice.

DSC_0160

Activitatea a fost sustinuta cu sprijinul tuturor membrilor din comitetul local pentru situatii de urgenta: primar, vice-primar, sef serviciu pentru situatii de urgenta,  politist, cadre medicale din comunitate, preot, asistent social. In plus, am avut alaturi de noi sprijinul a doi reprezentanti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dolj, voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta din comunitate, parinti si cadre didactice de la Scoala Generala Cotofenii din Dos.

Exercitiul de simulare a fost organizat cu sprijinul membrilor Fundatiei World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj, sub coordonarea lui Eugen Borlea, Manager National pentru Situatii de Urgenta si a reprezentat o experienta benefica atat pentru membrii fundatiei, cat si pentru intreaga comunitate.