Finalul de an şcolar le-a adus bursierilor „Vreau în clasa a noua” o nouă experienţă revelatoare

Timp de trei zile, 25 de bursieri clujeni au fost scoşi din zona de confort şi provocaţi să îşi depăşească temerile, ajungând astfel să aibă mai mare încredere în propria capacitate de a face faţă provocărilor.

Timp de trei zile, 25 de bursieri clujeni au fost scoşi din zona de confort şi provocaţi să îşi depăşească temerile, ajungând astfel să aibă mai mare încredere în propria capacitate de a face faţă provocărilor.

Excursia de final de an a fost moment de bucurie şi de analiză a reuşitelor şi problemelor întâmpinate de tineri în timpul şcolii. Cu siguranţă, punctul culminant a fost reprezentat de experienţa în cadrul căreia tinerii au evadat pe apele repezi ale Crişului. Alături de o echipă de profesionişti, asistaţi de reprezentanţi ai Salvamont Bihor, tinerii au vâslit pentru prima oară pe un râu de munte, cu repezişuri speficice.

WVR_4647

Raftingul, perceput ca fiind un sport extrem, comportă riscuri minime dacă sunt respectate regulile şi instrucţiunile ghizilor. Chiar şi cei care aveau rezerve în a participa la această experienţă s-au declarat încântaţi de faptul că au reuşit să-şi depăşească temerile şi să se bucure de această experienţă.

„Cel mai mult mi-a plăcut raftingul pentru că nu am mai trăit niciodată aşa ceva. Am apreciat faptul că am fost implicaţi toţi, ca o echipă, chiar şi cei care iniţial erau puţin speriaţi şi ezitau să participe. Cu siguranţă toţi am mai vrea să participăm la o astfel de tură. Mi-a plăcut foarte mult şi vizita în peşteră, am aflat multe lucruri noi despre oamenii preistorici şi fenomenele carstice”, spune Vinicius.

WVR_4769

„Excursia de pe Valea Drăganului a fost o experienţă foarte plăcută din mai multe puncte de vedere: am putut să-mi petrec timpul cu colegii din proiect, ne-am bucurat de aerul curat de munte, dar cea mai interesantă activitate a fost raftingul. Mi-a fost puţin frică la început, însă teama a dispărut în momentul în care ne-am urcat toţi în bărci şi am văzut cât de distractiv este. Abia aştept următoarea excursie!”, povesteşte Adela.

WVR_4698

Acest tip de evenimente, la fel ca şi numeroase alte activităţi derulate prin programul „Vreau în clasa a noua”, le oferă tinerilor experienţe practice, nonformale, prin care se formează ca oameni. Astfel, ei reuşesc să depăşească anumite limitări autoimpuse, temeri sau frici, care le-ar putea influenţa negativ deciziile legate de propriul lor viitor.

Dacă în această excursie raftingul a fost pentru toţi o premieră, vizitarea peşterii Unguru Mare a fost pentru cei mai mulţi dintre ei prima şansă să vizitete o formă carstică spectaculoasă, amenajată turistic şi cu un ghidaj specializat.

WVR_4579

Pe lângă aceste activităţi, pe parcursul excursiei buriserii ne-au oferit propria percepţie asupra programului, explicând ce impact are asupra lor faptul că sunt beneficiari „Vreau în clasa a noua”. În acest program, tinerii regăsesc diferite elemente care îi ajută să-şi construiască viitorul, fie că sunt ajutaţi să-şi dezvolte diferite abilităţi sau să-şi continue studiile.

DSC_0008

După un exerciţiu de echipă, aceştia au reuşit să sintetizeze câteva mesaje definitorii despre ceea ce reprezintă pentru ei programul de burse:

„Un mic ajutor în împlinirea unui vis mare”
„Dăruieşte fiecărui adolescent şansa la cunoaştere”
„Oferă şansa unui elev din mediul rural să devină un adult responsabil”
„Din puţinul unora putem da şansa altora”
„Ne ajută să ne formăm un viitor”