Vacanţa mare aduce noi strategii educaţionale în comunităţile clujene

36 de directori de şcoli, profesori, învăţători şi lucrători sociali din comunităţile în care World Vision România este prezentă prin biroul zonal Cluj s-au întâlnit pentru a evalua modul în care s-au derulat proiectele educaţionale în anul şcolar proaspăt încheiat.

Timp de două zile, prin intermediul unor ateliere de lucru, s-au analizat provocările şi reuşitele din anul şcolar 2016-2017 şi s-au identificat o mare parte din nevoile educaţionale din fiecare şcoală, precum şi oportunităţile şi posibilităţile pentru susţinerea lor.

WVR_4788

Echipele mixte formate din cadre didactice şi reprezentanţi World Vision România au reuşit să identifice o serie de soluţii pentru cele mai mari provocări identificate: dezinteresul unor elevi şi a unor părinţi vizavi de şcoală, absenteismul acut, lipsa de motivare a unor cadre didactice în a se implica în activităţi extracurriculare, dar şi lipsa unei promovări reale a proiectelor educaţionale derulate în parteneriat.

WVR_4801

Pentru a-i motiva pe părinţi să-şi susţină copiii la şcoală s-au căutat soluţii prin care aceştia să fie responsabilizaţi la începutul anului şcolar, stimularea părinţilor să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi să participe la întâlniri de conştientizare încă de la această etapă, organizarea de lecţii deschise, activităţi practice la care să participe împreună cu elevii, dar şi prezentarea unor filmuleţe prin care copiii să-şi facă auzite nevoile.

WVR_4829

Printre soluţiile unanim acceptate legate de stimularea profesorilor s-au numărat schimburile de experienţe la şcoli din alte comunităţi, alocarea de fonduri pentru înscrierea cadrelor didactice la cursuri de perfecţionare sau oferirea unor scrisori de recomandare către Inspectoratul Şcolar Judeţean.

S-au găsit soluţii diverse şi foarte uşor de aplicat şi în ceea ce priveşte promovarea rezultatelor proiectelor în comunitate: realizarea unor afişe de promovare (atât la începutul, cât şi la finalul implementării proiectelor), participarea unei echipe mixte formate din câţiva profesori şi angajaţi World Vision la şedinţele de consiliu pentru a prezenta rezultatele obţinute, reviste şcolare, reţele de socializare etc.

WVR_4836

Un alt punct important din cadrul întâlnirii a fost reprezentat de scrierea şi implementarea proiectelor. Toate discuţiile au avut în atenţie conceperea unor proiecte care să implice un număr cât mai mare de copii, parteneri şi domenii de implicare (educaţie, protecţia mediului, sănătate sau protecţia şi bunăstarea copilului).

La finalul celor două zile de muncă, s-a conturat o structură comună pentru planul de colaborare şi acţiune ce va fi implementat în anul şcolar 2017-2018.