“GUIDE ME” spre un viitor mai bun!

La World Vision România căutăm în permanență resurse și oameni cu ajutorul cărora să putem îndruma copiii și adolescenții spre o evoluție sănătoasă, întrucât vedem dezvoltarea personală ca o componentă a educației.

Așa s-a întâmplat și în cazul Liceului Tehnologic „Iordache Zossima”, din Armășești, unde împreună cu Fundația Vodafone România, am început o serie de activități prin care oferim tinerilor din clasele a XI-a și a XII-a sesiuni lunare de dezvoltare personală și suport educațional prin meditații, pe toată durata anului școlar. Activitățile au ca scop creșterea promovabilităţii examenului de Bacalaureat, dar și susținerea elevilor pentru identificarea profesiei care li se potrivește și metodele prin care pot ajunge să aibă o carieră de succes. Sesiunile de dezvoltare fac parte din programul „GUIDE ME”, creat de către angajații “Vodafone Intelligent Services (_VOIS)” România, cărora li s-au alăturat psihologii de la Cortul Terapeutic (un proiect al Asociației Enable EMOTIONS, având ca obiectiv promovarea pshioterapiei, în special la tineri, pentru a-i ajuta să aibă un alt start în viață).

În primele 3 luni de proiect (octombrie, noiembrie și decembrie ale anului trecut) peste 40 de elevi au participat la o serie de activități de educație non-formală, realizate în cadrul liceului sau chiar la sediul companiei “Vodafone Intelligent Services (_VOIS)” România, ȋn București, unde voluntarii, cu mult entuziasm și încredere în demersul lor, i-au provocat pe tinerii adolescenți să-și identifice atât potențialul, cât si viitoarele meserii pe care ar dori să le urmeze după finalizarea liceului. De asemenea, au avut loc discuții în care s-a dezbătut importanța examenului de Bacalaureat în contextul unei viitoare orientări profesionale; acestea au vizat înlăturarea unor cutume legate de viitorul elevilor şi al neclarităților care îi împiedică pe aceștia să își dorească suficient de mult să promoveze examenul.

Pentru a fi mai convingători, voluntarii și-au împărtășit propriile experiențe de viață, care nu difereau cu nimic de poveștile trăite de elevi, tocmai pentru a-i face să înțeleagă că stă în puterea lor să învingă aceste bariere puse de contextul socio-economic în care trăiesc. În același timp, poveștile voluntarilor expuse ca exemplu personal au avut ca scop creșterea încrederii în sine, dar și accentuarea faptului că adevăratele reușite și oportunități în viață apar odată cu continuarea studiilor. Poate că de aceea, toate aceste exerciții practice, jocurile de rol, discursurile și interacțiunea cu psihologii Cortului Terapeutic au condus firesc către un logo al Programului: Eu Cred, Eu Pot!

Sesiunile au fost distractive și captivante. Printre activități s-a numărat și realizarea unor scurt metraje, gândite, regizate şi filmate chiar de elevi. Activitatea le-a stimulat adolescenților latura creativă şi i-a făcut să conștientizeze bucuria dată de lucrul bine făcut și dus până la capăt, chiar dacă la început li s-a părut a fi imposibil. Realizarea filmelor a fost coordonată de psihologii Cortului Terapeutic, care au urmărit în principal ca elevii să capete încredere că orice obiectiv poate fi îndeplinit atunci când îți dorești suficient de mult. Și, pentru că orice succes merită un premiu, voluntarii au organizat și „Gala Oscarurilor”, jurizarea fiind făcută tot de către elevi.

Vizita la sediul “Vodafone Intelligent Services (_VOIS)” România a oferit elevilor posibilitatea de a vizita atelierul de inovații, unde le-au fost prezentate ultimele noutăți în materie de tehnologie, printre care și o imprimantă 3D cu ajutorul căreia le-a fost creată elevilor o monedă personalizată. Activitățile au fost condimentate de discuții libere şi întrebări din partea elevilor care au dus la împărtășirea experiențelor personale privitoare la traseul profesional al voluntarilor implicați. Așa încât acestora le-a venit natural să aducă în discuții concepte precum „conștientizare”, „implicare”, „asumare” fără de care tot acest demers nu este posibil.

Muțumim angajaților “Vodafone Intelligent Services (_VOIS)” România, Cortului Terapeutic și Fundației Vodafone România pentru dăruirea cu care se implică în dezvoltarea personală a tinerilor, determinându-i să conștientizeze importanța studiilor în trasarea viitorului lor profesional! Suntem recunoscători pentru disponibilitatea și sprijinul celor care ni se alătură în demersurile noastre, mai ales când observăm impactul pe care activitățile îl au asupra elevilor implicați.

 

„Proiectul Vodafone este unul foarte de ajutor pentru noi, elevii. În vizita la sediul Vodafone mi-au plăcut toate activitățile, pentru că sunt folositoare și ne ajută în viitorul nostru. Îmi plac foarte mult oamenii cu care comunicăm. Din partea dumneavoastră un gest foarte frumos și folositor, mulțumim!”- Emilia, cls. a 12-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.