Pedagogul care ii ajuta pe copii sa se autodepasesca

Dupa vocea calda si privirea blanda o recunosti pe Mihaela Bala, pedagog social in cadrul programului ,,Paine si Maine” pentru copiii din clasa pregatitoare, clasa a II-a si clasa a III – a de la structura Sarbatoarea, din judetul Dolj. Aceasta este totodata lucrator social World Vision si cantaret bisericesc, experiente care au ajutat-o sa aiba o relatie foarte apropiata cu copiii din comunitate. Cu totii o sorb din priviri si ii adreseaza fara teama intrebari  incercand sa afle raspunsuri la toate nedumeririle lor.  ln timpul celor doua ore de afterschool petrecute impreuna, aceasta ii ajuta sa isi realizeze temele, sa recupereze cu cei care nu au inteles sau au ramas in urma, dar si sa ii invete lucruri noi. In fiecare zi se intalneste cu invatatorul copiilor pentru a afla care sunt nevoile pentru acea zi si lucrurile pe care trebuie sa se axeze pentru a completa munca acestuia.

Mihaela Bala - pedagog social Paine si Maine (3)

,,Intotdeauna incerc sa completez munca depusa la clasa si sa aprofundez cu copiii lucrurile care li s-au parut lor mai dificile. Foarte important este ca am reusit cu ajutorul acestor doua ore suplimentare sa ridicam nivelul copiilor mai slab pregatiti, care din cauza greutatilor din familie ramasesera in urma fata de restul clasei. Avand parintii plecati sa munceasca cu ziua sau fiind preocupati cu treburile gospodaresti, copiii nu reuseau sa-si faca temele de unii singuri. Acum, lucrurile au intrat in normal si pentru ei. Sunt cu temele la zi si se prezinta la clasa mult mai bine pregatiti”, spune aceasta.

Mihaela Bala - pedagog social Paine si Maine (4)

Atunci cand le permite timpul, Mihaela incearca sa ii implice pe copii in diferite activitati si jocuri in echipa care sa-i ajute sa devina mai siguri pe ei, comunicativi si indrazneti. ,,Majoritatea copiilor de la sat sunt timizi si nu au incredere in ei. Isi petrec timpul doar in satul lor, acolo unde oportunitatile de dezvoltare sunt limitate. Prin activitatile desfasurate incerc sa ii ajut pe copii sa se autodepasesca, sa vada dincolo de rutina satului si sa se pregateasca pentru viitor”,  spune aceasta.

Mihaela Bala - pedagog social Paine si Maine (7)