Peste 160 de proiecte, inițiative și campanii desfășurate de cei peste 150 de voluntari din Vasluiul rural, premiate la cea de-a treia ediție a Târgului Proiectelor Comunitare din județul Vaslui

DSC_0404

Anul acesta au intrat în competiția Târgul Proiectelor Comunitare, la cele 14 categorii, peste 160 de proiecte, inițiative și campanii scrise și implementate de voluntari din mediul rural (cadre didactice, preoți, asistenți sociali, agenți de poliție, mici fermieri, părinți și copii), cu finanțare de la Fundația World Vision România, alături de proiecte cu finanțare externă. Bugetul total al intervenției directe în Nord-Vestul județului Vaslui a fost de aproape 2 milioane de lei în anul 2016, din care contribuția comunității, financiară sau contabilizată în ore de voluntariat,  a fost de aproape 4%. Evenimentul își propune să promoveze fapta bună, implicarea, punerea în slujba celor mai vulnerabili a tuturor resurselor care există la nivelul unei comunități, indiferent că vorbim de timp, resurse umane, financiare sau material.

Anul trecut, prin cele două programe de dezvoltare comunitarăși 12 proiecte integrate derulate de World Vision România (3 încheiate în 2016) au fost sprijiniți peste 5.500 de copii și tineri, iar 511 familii dintre cele mai vulnerabile au fost incluse în proiectele de securitate alimentară și de dezvoltare economică.

Comparativ cu anul 2015, când cel mai mare procent din buget a fost alocat pentru sectorul de dezvoltare economică, rezultatele cercetării de impact din teren au indicat nevoia unei investiții mai substanțiale în sectorul de educație. Astfel, ultimul Raport Bunăstarea copilului din mediul rural,dat publicității de World Vision România la începutul lunii martie,arată că la nivel național, 30% din copiii cu vârste cuprinse între 7 – 12 ani prezintă dificultăți în întelegerea unui text simplu, în creștere cu 2 procente față de 2014, iar 2, 27% dintre adulții respondenți declară că în ultimul an, cel puțin 1 copil din gospodărie a abandonat școala.

Drept urmare, 49% din bugetul intervenției directe în jud. Vaslui a finanțat proiecte educaționale de prevenire a abandonului școlar și de educație remedială pentru scăderea analfabetismului funcțional. Acestea au fost completate cu proiecte de educație non-formală și activități extrașcolare, burse școlare și educație în spiritul valorilor creștine. Proiectele educaționale sunt urmate ca pondere de proiectele de dezvoltare economică (29%), protecția copilului (16%) și vocea și participarea copilului (6%).

DSC_0313

„Cred ca tot ceea ce am reușit să realizăm împreuna cu partenerii noștri este la fel de important, însa aș dori să menționez creșterea intervenției la nivelul părinților. Numai la cele 3 module de Școala Părinților – educație, protecția copilului și sănătate au participat 504 părinți, peste 1100de părinți participând la sesiuni de informare și campanii de conștientizare cu privire la responsabilitățile părinteștiși importanța educației pentru copil. Ne-am dorit să mărim intenționalitatea acestei abordări, pentru că studiile și cercetările efectuate de WVR arată că nu mai este suficientă doar intervenția la nivelul copilului, este nevoie de o abordare integrată copil – familie – comunitate și de servicii comunitare de bună calitate, pentru a crește în mod real bunăstarea copiilor”, a declarat Magdalena Cămănaru, manager zonal WVR Iași&Vaslui.

Urmare a rezultatelor și recomandărilor raportului mai sus-menționat, World Vision România a inițiat în anul 2017, cu sprijinul LIDL România, proiectul Pâine și Mâine, un proiect tip școală după școală,  prin care 120 de copii din Pădureni (Oșești), Parpanița și Cioatele (Negrești) primesc în fiecare zi o masă caldă și sunt sprijiniți în efectuarea temelor și derularea activităților extrașcolare de către 6 pedagogi sociali.

Proiectele educaționale continuă să fie în prim plan și în 2017. În plus, vom urmări ca problematica de protecția copilului, în special mecanismele de referire a cazurilor de protecția copilului la nivelul comunității (inclusiv cazurile de violență asupra copiilor, de neglijareși de risc de abandon școlar)să se concretizeze prin consolidarea colaborării cu Comisiile Comunitare Consultative,  DGASPC Vaslui, ISJ Vaslui și alte instituții județene.

i60^cimgpsh_orig

Distincții și câștigători

Secțiunea EDUCAȚIE – Cel mai bun proiect educational

Planul de acțiune comunitară pentru reducerea abandonului școlar

Școala “Nicolae Ciubotaru” și Comisia Comunitară Consultativă – Vulturești

Comuna Vulturești, judeţul Vaslui

Coordonator: Mihaela Hânceanu

 

Secțiunea Cel mai bun proiect de dezvoltare spirituală

Proiectul “Cautăși vei afla!”

Comuna Ivănești, judeţul Vaslui

Preot Paroh Ionel Ilie

 

VOCEA și PARTICIPAREA COPIILOR

Secțiunea Cel mai bun proiect scris și implementat de copii

Proiectul “Fii atent, nu dependent!”

Grupul de inițiativă al copiilor Rebricea

Comuna Rebricea, judeţul Vaslui

Coordonatori: prof. Sandu Daniela, prof. Dîmbu Nicoleta, prof. Matei Mihaela

 

VOCEA și PARTICIPAREA COPIILOR – Secțiunea Cei mai activi copii

Grupul de iniţiativă al copiilor din Rafaila

Comuna Rafaila, judeţul Vaslui

Îndrumător:  Zota Elena

 

PROTECȚIA COPILULUI

Cea mai implicată  structura comunitară în rezolvarea problematicii de protecţia copilului

Comisia Comunitară Consultativă Bălteni

Comuna Bălteni, județul Vaslui

Proiect de intervenție pentru prevenirea aabandonului școlar

Membri: primar Brașoveanu Relu Constantin, asistent social Mihaela Sahaidac, director școală Rotaru Mădălina Andreea, agent politie Sandu Sebastian, asistent medical comunitar Bobîrnat Veronica Elena, asistent medical Nedelea Gica

 

ADVOCACY la nivel local – Protecția copilului

Școala “Mihai David” și Comisia Comunitară Consultativă Negrești

Orașul Negrești, judeţul Vaslui

Pentru campania de advocacy “O viață fără lipsuri, dar cu atâtea nevoi”

Membri: Calciu Monica, Birzu Cornelia, Gabriela Pitaru

 

ADVOCACY la nivel local – Educaţie  si Participarea copiilor 2016

Grupurile de iniţiativă reunite ale copiilor din Ivănești și Oșești

judeţul Vaslui

Pentru Campania “Educația – viitorul copiilor”

Îndrumători: prof. Ancuța Perdun, prof. Mihaela Bălăuță

 

Secțiunea Cel mai eficient parteneriat

Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Laza

Comuna Laza, judeţul Vaslui

Director: profesor Ilie Radu

 

AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ

“Cel mai bun proiect al Asociatiilor de  fermieri”

Proiectul “Unitatea de procesare a laptelui” Buda

Asociaţia crescătorilor de animale – Buda

Comuna Oșești, judeţul Vaslui

Preşedinte: Maricica Mihalache

 

AGRICULTURĂ și DEZVOLTARE RURALĂ

Cel mai implicat fermier in proiectele de dezvoltare economica

Fermier Ioan Moldoveanu – Proiectul de crestere a caprelor

 

Proiecte comunitare cu finanțare alta decât WVR

Proiectul Parteneriat pentru incluziune

Fundația Alături de Voi România

Manager proiect: Manuela Iftimoaei

 

PREMIUL SPECIAL – Târgul Proiectelor Comunitare 2017

Proiectul “Și eu pot deveni o voce pentru colegii mei”

Comuna Rebricea, judeţul Vaslui

Parteneri: Primăria Rebricea, Școala gimnazială Draxeni

 

Instituția județeană a anului

Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui

Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității

Comisar – șef de poliție Ioan Macovei

Pentru contribuția importantă în cadrul sesiunilor de informare pentru prevenirea violenței.

 

MARELE PREMIU World Vision România

Preot paroh Mihai Paraschiv

Parohia Parpanița, orașul Negrești, jud. Vaslui

Pentru implicarea exemplară și misiunea asumată cu succes de a îmbunătăți viața copiilor vulnerabili din comunitățile dezavantajate.