Planuri mari pentru bursierii „Vreau în clasa a noua”

Într-un ținut uitat de vreme, în inima Parcului Național Apuseni, bursierii „Vreau în clasa a noua” s-au bucurat de prima ieșire din noul an școlar. Timp de două zile, zeci de tineri din comunitățile clujene au învățat, prin cele mai frumoase și plăcute mijloace, despre bogățiile din Apuseni – de la speciile rare de plante, la animalele incredibile care trăiesc în zonă și incredibila lume subterană, cu peșterile sculptate în calcar care alcătuiesc unul dintre cele mai mari și spectaculoase platouri carstice din România. Vârfurile montane cu priveliști ce-ți taie respirația au fost gazdele bursierilor care i-au inspirat să pună pe hârtie proiecte comunitare pe care să le dezvolte pe parcursul anului care urmează.

WVR_9781

Experiența bursierilor a fost întregită de un moment de adrenalină – alături de prietenii noștri de la Salvamont Vlădeasa, tinerii au avut ocazia să încerce un sport mai puțin accesibil – tiroliana. Ghidați și asigurați de salvatorii montani, buriserii și-au depășit emoțiile și au admirat zona Răchițele de la înălțime.

WVR_9521

Mai mult, Mircea Șușman, reprezentantul Parcului Național Apuseni le-a explicat tinerilor de ce este atât de valoroasă zona Apusenilor și le-a arătat imagini rare surprinse de rangeri în zona Apusenilor – haite de lupi la vânătoare, acvile și alte animale sălbatice surprinse în această toamnă în zonă. Tinerii au fost fascinați de frumusețea locului, iar reacțiile nu au întârziat să apară:

„Mie mi-a plăcut faptul că ne-am cunoscut mai bine, am aflat mai multe despre țara noastră și am văzut cât de important este să protejăm mediul înconjurător”, spune Damian.

Cele două zile au fost completate cu ateliere de împletit brățări pe care bursierii le vor dărui clujenilor care vor alerga la „Crosul lui Moș Crăciun” – eveniment organizat pentru a strânge fonduri pentru acest proiect, dar și ateliere în care tinerii au pus pe hârtie proiecte prin care să ajute comunităție din care provin.

WVR_9798

„Cu ajutorul vostru am putut vedea și explora locuri și lucruri noi, iar faptul că am lucrat în echipă ne-a ajutat să învățăm cât de important e să avem o bună colaborare și am înțeles că dintr-o idee mică putem ajunge la un proiect”, povestește Poliana.

„Mi-au plăcut mult peisajele pe care le-am văzut, locurile vizitate și mi-a placut foarte mult că am petrecut timp împreună, cunoscându-ne din ce în ce mai bine și munca în echipă ne-a ajutat să ne propunem și să venim cu diferite idei de activități de voluntariat prin care să-i ajutăm și pe alții”, conchide Denisa.

Printre proiectele pe care le vor realiza bursierii se numără parcuri pentru copiii din comunitățile din care provin, acțiuni de ajutorare a vârstnicilor mai puțin norocoși și activități la centrele de plasament.