Sesiune privind educatia sexuala in cadrul proiectului Mame pentru viata. Viata pentru mame derulat de Fundatia World Vision si MSD

Tabara desfasurata in luna august, pentru bursierii proiectului „Vreau in clasa a IX-a” din Straja, judetul Hunedoara, a gazduit si sesiuni cu tematica educatiei pentru sanatate si viata de familie pentru adolescenti cu varste cuprinse intre 15 – 19 ani. Adolescentii au aflat mai multe despre „Anatomia si fiziologia sexuala”, „Evaluarea comportamentelor sexuale cu risc” si „Imaginea propriului corp”.

In total au participat 70 de adolescenti din mediul rural, cu varste intre 15 si 19 ani, 45 de fete si 25 de baieti. Grupul a fost impartit in 3 pentru a permite implicarea fiecarui adolescent la discutii. Au fost sesiuni interactive, animate cu jocuri, expuneri ale punctelor de vedere ale adolescentilor si prezentari de videoclipuri adresate adolescentilor, referitoare la tema discutata.

Poza 1

Participarea adolescentilor la sesiuni privind educatia sexuala este necesara pentru ca acestia sa primeasca o informare corecta si avizata, referitoare la tot ceea ce presupune activitatea sexuala, pentru a-și putea forma atitudini responsabile fata de aceasta si pentru a fi pregatiti sa isi asume deciziile legate de propria sexualitate.” a declarat Ramona Capatana, psiholog si coordonatorul regional al Proiectului „Mame pentru Viata. Viata pentru Mame” parte din programul international Merck for Mothers finantat de Merck Sharpe and Dohme.

Poza 2
Un adolescent informat va deveni un adult care isi va manifesta sexualitatea aratand respect fata de ceilalti, care se va preocupa de sanatatea si igiena sexuala, in scopul de a preveni infectiile cu transmitere sexuala, sarcinile nedorite si avortul cu implicatiile sale fizice si emotionale.

Astazi am invatat ca nu este ceva anormal sa treci prin perioada pubertatii si a adolescentei. Este perfect normal! Daca tu crezi ca este complet ciudat sa treci prin acest proces, te inseli amarnic! Pentru ca nu o sa te transformi sau ceva de genul…. Este o perioada care te „transforma” intr-un adult. Asa ca, nu te speria!” a declara Alina A., beneficiara proiect.

Poza 3

Fundatia World Vision Romania, impreuna cu compania farmaceutica Merck Sharp and Dohme (MSD) Romania, demareaza un amplu program de reducere a mortalitatii materne din tara noastra, ca parte a initiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mama sa nu mai moara dand viata.

Poza 4

Proiectul desfasurat de World Vision se adreseaza unui numar de 15.000 de femei din 30 de comunitati vulnerabile, din 3 judete, Dolj, Vaslui si Valcea,  si are ca scop crearea unui model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate materna, prin prevenirea sarcinilor nedorite si prin sustinerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.