Tabăra IGNITE, varianta de pandemie. O scânteie aprinsă virtual

Într-o vară altfel, nu puteam decât să fim și noi altfel. Pentru că una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat de-a lungul anilor a fost să îmbrățisăm noutatea și să exploatăm oportunitățile, asta am făcut și anul acesta cu taberele IGNITE, organizate exclusiv online, în parteneriat cu Steelcase. 30 de fete și 25 de băieți s-au întâlnit zilnic, timp de o săptămână, pe Zoom, au dezbătut subiecte precum bullying-ul, egalitatea de gen sau impactul în comunitate și au venit cu idei pentru a face lumea în care trăim măcar puțin mai bună.

„Poate nu putem schimba lumea, dar putem schimba ceva la noi, în familia, în comunitatea, în țara noastră”, a spus Alexandra, una dintre participante. Și asta își propun în fiecare an facilitatorii de la Steelcase prin aceste tabere – să îi ajute pe copiii din mediul rural să-și găsească vocea, să aibă încredere, să ia inițiativa și să-și urmeze visul, oricât de îndrăzneț ar fi. Așa cum spune de fiecare dată Kinga, coordonatoarea taberei de fete, aceste sesiuni nu fac decât să le ofere adolescenților instrumentele necesare pentru a deveni ei înșiși mai buni, mai puternici și mai conștienți de calitățile lor.

„Bullying-ul a fost o chestie despre care n-am vorbit cu nimeni până acum, deși a durat ani de zile. Era acolo și mă apăsa mereu. Astăzi, după exorcizare, e mai blând. Poate n-o să scap de urmele lui complet, poate o să dau mereu vina pe mine, poate toată viața o să mai am complexe legate de culoarea pielii și mă voi urî și critica. Dar azi mă urăsc mai puțin decât ieri și mă simt mai aproape de cei din jur. În zilele astea chiar am crescut mult, pe toate planurile”, a mărturisit Anastasia, o altă participantă. 

„Tabăra Ignite a fost prima tabără la care am participat și a fost un concept unic, care a îmbinat, de data asta într-un format virtual și cool, atmosfera taberelor obișnuite. Am cunoscut oameni deschiși și amabili, iar activitățile educative au contribuit clar la calitatea drumului meu în viață”, ne-a spus și Sebastian.

Așa că da, poate că ne-au lipsit apropierea fizică și îmbrățișările din ceilalți ani, dar emoțiile, experiențele, implicarea au fost aceleași, dacă nu cumva mai intense. Am fost martori la transformarea reală a unora dintre participanți, care în primele zile nici nu aveau curajul să intre în meeting cu camera video pornită, iar pe parcurs au renunțat la prejudecăți și timiditate. La final, n-a mai fost un foc de tabără tradițional, dar știm că am reușit să îl aprindem virtual, în fiecare dintre participanți, sub forma dorinței de schimbare și de implicare.

Înainte de tabără, fiecare participant a primit câte un kit complet format din tabletă cu sim de internet, o busolă IGNITE cu activitățile și tematicile abordate și echipament în culorile fiecărei echipe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.