Vacanța de vară înseamnă pentru mulți copii care trăiesc la sate muncă, ajutat în gospodărie, la păscut oile sau vacile, la cosit fânul sau jucat cu mingea-n drum.
Pentru 110 de copii din județul Iași și Vaslui vacanța de vară înseamnă mai mult de atât pentru că participă la activități recreative și extracuriculare alături de pedagogii locali prin proiectul „Comunități implicate, Educație de calitate” derulat de World Vision România.
În comuna Mironeasa, Țibana, Țibănești (jud. Iași) și în comuna Dumești și orașul Negrești (județul Vaslui), copiii participă pe timpul verii trei zile pe săptămână la activități împreună. Jocuri de echipă, ateliere de desen și lucru manual, excursii în pădure, concursuri de pictură și fotografie, fotbal și volei și multe alte activități menite să dezvolte abilitățile socio-educative ale copiilor.
Noriel și DHL Express România s-au alăturat demersului nostru de a le face vacanța de vară mai frumoasă copiilor- cu sprijinul lor, 696 de puzzle-uri cu desene animate au ajuns la elevi. Puzzle-urile au fost distribuite celor 8 școli și grădinițelor aferente din fiecare sat. Copiii deja au început să le asambleze și vor continua să o facă atât în vacanța de vară, cât și după începerea școlilor și a grădinițelor.
Atmosfera este informală, copiii se cunosc și zumzetul vocilor lor se aude pe tot parcursul activităților. Toate se întâmplă afară, la umbra nucilor sau teilor din curțile școlilor. Este chiar o atmosferă destinsă și frumoasă, în ciuda poveștilor grele care se ascund în sufletul fiecăruia.
Toți copiii care participă la activitățile proiectului trăiesc un anumit nivel de vulnerabilitate. Din acest motiv, prin proiect se oferă și consiliere psihologică și psiho-pedagogică tuturor copiilor care au un caz aparte.
Vineri, sâmbătă și duminică (7-9 august) au fost premierile pentru concursul de fotografie „Vacanța mea de vară” prin care copii au făcut o fotografie care le descrie cel mai bine o zi din vacanță. Unii copii au făcut fotografii în curtea școlii, alții la apusul soarelui sau în grădina lor. Toți au câștigat premii câte un tricou și un training sport.
„Primul an de proiect ne-a arătat cât de mare este nevoia unor intervenții integrate care să mențină copiii provenind din medii dezavantajate în școală si să le arate acestora că o întreagă comunitate este acolo pentru a-i sprijini. Implicarea și dăruirea celor 46 de cadre didactice, pedagogi sociali, animatori socio-educaționali și experți din proiect a fost esențială pentru startul și desfășurarea în parametri normali a primului an de proiect”, a declarat doamna Magdalena Cămănaru – manager zonal al Fundației World Vision România – Biroul Iași&Vaslui.
Proiectul „Comunități implicate, Educație de calitate” urmărește prevenirea și reducerea abandonului școlar prin abordarea unei scheme integrate de forme de intervenție la nivelul grupului țintă: de la ante-preșcolari până la elevi de liceu, de la părinți până la cadre didactice. Este vorba despre 1.500 de beneficiari (1.045 de elevi, 360 de părinți și 95 de cadre didactice din 8 unități școlare) care participă la activități educative formale, activități de suport socio-psiho-pedagogic, activități extra-curriculare și activități de formare.
***
Proiectul „Comunități implicate, educație de calitate” (Contract POCU/74/6/18/103759) este derulat de Fundația World Vision România, prin Biroul zonal Iași&Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași alături de 8 unități de învățământ asociate din județele Iași (Școala Gimnazială Nr. 1 Domnița, Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana, Școala Gimnazială Glodenii Gândului, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” Țibănești, Școala Gimnazială Mironeasa) și Vaslui (Grădinița cu program prelungit „Norocel” Negrești, Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negrești, Școala Gimnazială „Mareșal Constantin Prezan” Dumești).