Tinerii din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România au luat parte la ,,Întâlnirea anuală de lucru”

Weekend-ul trecut, la Bucureşti, cei 12 tineri care formeaza Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România (CCC) au luat parte la ,,Întâlnirea anuală de lucru”. Aceştia provin din judeţele Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vaslui şi Vâlcea şi reprezintă vocea a peste 40.000 de copii din comunităţile rurale în care World Vision îşi desfăşoară activitatea. Rolul lor este acela de a transmite principalele probleme cu care se confruntă copiii şi a propune soluţii pentru rezolvarea lor.

Dupa bucuria revederii, sesiunile de lucru au fost deschise cu trecerea în revista a principalelor realizări din ultimul an. Printre acestea se numără lansarea primului lor raport naţional ,,Rolul copiilor în prevenirea violenţei în România”, cercetarea ,,Impactul mediatizării violenţei asupra copiilor şi tinerilor din oraşul Negreşti”, raportul ,,Impactul mediatizării violenţei asupra copiilor şi tinerilor din oraşul Negreşti” care reflectă rezultatele cercetării, participarea la doua evenimente internaţionale: Youth Peace and Security European Regional Consultation şi European Development Days, participarea la lansarea raportului „De ce lovim copiii?”, precum şi numeroase activităţi desfăşurate în cadrul campaniei globale împotriva violenţei în comunităţile rurale din judeţele din care aceştia provin.

 ,,PROGRES este cuvântul care pentru mine a stat la baza tuturor activităţilor din anul anterior. Numeroase idei care s-au îmbinat armonios, prietenii, ore de lucru, râsete, emoţii, lacrimi vărsate, activităţi realizate împreună şi multe alte acţiuni au dus la ceea ce suntem acum. Ne-am dezvoltat şi privim lumea acum din alta perspectivă şi ştim că viitorul poate fi schimbat doar de cei care cred ca acesta poate fi mai bun”, a spus Florentina H. 17 ani, jud. Vaslui.

Activitatea care a stârnit cel mai mult interesul şi implicarea tinerilor a fost cea care a vizat organizarea unui Forum Naţional al Copiilor. Entuziasmul lor a dus la creionarea unor idei foarte frumose.  Au reuşit să-şi stabilească strategia de lucru, tematica, activităţile, invitaţii, partenerii şi rolul acestora.

,,În ciuda timpului relativ scurt, am reuşit să creionăm un proiect ce ar putea deveni uşor o tradiție, un prim pas al unui demers amplu în soluţionarea problematicii violenţei, aceasta fiind tema aleasă de noi pentru Forumul Naţional al Copiilor. Aceste zile au fost pentru mine şi un mod de mă încărca pozitiv şi de a-mi aminti de ce fac parte din CCC de fapt; de a resimţi că vocea noastră, a TINERILOR este ascultată şi că mai departe depinde de NOI dacă are loc SCHIMBAREA pentru care militam!”  a spus Alexandru S., 17 ani, jud. Vaslui.

Întâlnirea a mai cuprins sesiuni ce au vizat aprofundarea procesului de advocacy şi a metodei Photo voice. Totodată, alături de Loredana Giuglea, Manager Proiect, tinerii au avut ocazia să discute despre cum pot contribui la îndeplinirea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în cadrul Proiectului „Make Europe Sustainable for All”, finanțat de Uniunea Europeană în perioada iulie 2017 – iunie 2020. Proiectul are 25 de parteneri din 14 țări europene. În cadrul lui, World Vision abordează obiectivele: ,,Fără sărăcie – Eradicarea sărăciei în toate formele sale şi în orice context” şi ,,Pace, justiţie şi instituţii eficiente” – cu focus pe stoparea violenței asupra copiilor în familie.

Obiectivele de dezvoltare durabilă au constituit, de asemenea, tema aleasă de tineri pentru proiectul de Photo Voice pe care urmează să-l desfăşoare în perioada următoare în comunităţile rurale din care fac parte.

,,Au fost ca de fiecare dată trei zile în care copiii au investit mult suflet şi energie, în care au demonstrat ca deşi se văd foarte rar, formează o echipă foarte puternică care nu se mulţumeşte cu puţin şi mereu îşi doreşte să se implice mai mult şi mai bine în toate proiectele pe care le iniţiază. Discuţiile şi modul în care şi-au înţeles rolul în cadrul întâlnirii ne-au depăşit aşteptările iar planurile pe care şi le-au făcut pentru perioada imediat următoare sunt extrem de ambiţioase. Noi nu putem decât să ne bucurăm că îi avem alături în toate demersurile noastre naţionale şi să le oferim tot sprijinul astfel încât proiectele lor să devină realitate,” a spus Simona Mihai, Coordonator Naţional Consiliul Consultativ al Copiilor – World Vision România.

Ieşirile în echipă şi aventura de la Laser Hunt au demonstrat, o dată în plus, că grupul este unul unit iar timpul liber petrecut împreună este unul de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.