Tinerii liceeni învaţă mai multe despre adolescenţă şi schimbările specifice perioadei, în cadrul proiectului ,,Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”

Perioada adoleşcenţei este o perioada delicată de tranziţie, când un copil păşeşte în lumea maturităţii. În mod natural apar schimbările fizice, emoţionale şi mentale ale tânărului în prag de maturitate. Astfel de modificari sunt cauzate de procesele hormonale care ajută un copil să evolueze, să ajungă la maturitate. Este important ca aceştia să fie informaţi şi pregătiţi pentru toate modificarile specifice adoleşcenţei.

Astfel, în cadrul proiectului ,,Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, 163 de eleve de la liceele: Tehnologic Vitomireşti, Tehnologic Oltchim şi Liceul Sanitar Antim Ivireanu din Râmnicu Vâlcea au participat la câteva sesiuni susţinute de coordonatorul proiectului din judeţul Vâlcea.

_DSC1041

Subiectele discutate au vizat ,,Anatomia şi fiziologia aparatului reproducător feminin” şi „Schimbările fizice şi emoţionale care au loc în perioada adoleşcenţei”.

„Este important, ca aceştia să fie informaţi şi pregătiţi pentru schimbările fizice, emoţionale şi comportamentale, ce vor avea loc pe parcursul adoleşcenţei, cu atât mai mult cu cât pe parcursul acestor etape de dezvoltare multora din ei le este dificil să ceara sfaturi, informaţii şi ajutor” a declarat Ramona Căpăţînă, coordonator proiect MSD Vâlcea.

_DSC1072

Proiectul ,,Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame.” se derulează pe o perioada de trei ani în judetele – Vâlcea, Dolj şi Vaslui adresându-se unui numar de 15.000 de femei cu vârsta între 15 şi 40 de ani, din 30 de comunităţi rurale.

„Nicio mama nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvoltă un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale şi maternale. Proiectul este susţinut de compania farmaceutică Mercks Sharp and Dohme, ca parte integrantă a unui grant global MSD for Mothers.