Workshop: Jurnaliști – Persoane afectate de sărăcie

RENASIS – Rețeaua Națională Anti-Sărăcie și Incluziune Socială (EAPN România) a organizat vineri, 29 septembrie 2017, workshopul ”Jurnalişti – Persoane afectate de sărăcie (PEP – People experiencing poverty)”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ”Journalism-prize goes international 2017-2018”, proiect implementat în România de către RENASIS cu sprijinul financiar al Fundației ERSTE, în perioada iunie 2017 – mai 2018. Fundația World Vision România este membră a acestei rețele și este reprezentată de Loredana Giuglea, vicepreședinte în cadrul RENASIS.

Workshopul Jurnaliști – PEP, găzduit de Spaţiul Public European, a avut rolul de a aduce împreună jurnaliști și persoane care experimentează sărăcia pentru a interacționa și dezbate pe marginea unor subiecte precum principii și etică in relatarea jurnalistică a sărăciei și a altor teme sociale.

Persoanele afectate de sărăcie prezente la întâlnire au punctat problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi amintind o serie de cauze ale sărăciei din România și greutăți pe care le întâmpină în diferite situații. Aceștia au subliniat importanța pe care mass-media o are în prezentarea corectă, decentă și cu respect a cazurilor și poveștilor oamenilor aflați în sărăcie, condamnând în aceeași măsură practicile jurnalistice prin care se discriminează, stigmatizează sau exagerează în căutarea de senzațional.

Din discuțiile cu jurnaliștii participanți și din mesajele oamenilor cu experiență directă în sărăcie a reieșit nevoia ca presa să fie echidistantă și să facă auzită vocea oamenilor sărăci, să fie și să acționeze ca un liant între populație și factorii decizionali și în aceeași măsură să semnalizeze și să documenteze cauzele sociale ale sărăciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.