World Vision pune umărul la creșterea liderilor viitorului

Orice copil are abilități de lider. Acestea trebuie doar descoperite, puse în lumină și ,,cultivate”. Iar acești tineri, liderii viitorului, trebuie încurajați şi crescuți. Pentru că vocea lor este importantă și trebuie auzită.

Pornind de la aceste premise, dar și de la cifrele pe care le avem azi, Fundația World Vision România a lansat în luna martie 2021 a un proiect finanțat de Parlamentul European – „Young Leaders Speak Out for European Values”. Scopul acestui proiect este de a sprijini angajamentul copiilor în procesele democratice și de a susține importanța reprezentării copiilor și a implicării cetățenești cu privire la teme de interes comun în Uniunea Europeană. Proiectul are o durată de un an şi vizează tineri cu vârste între 12 și 18 ani din zonele rurale, în special din cele defavorizate.

În mediul rural, toate problemele sunt amplificate de sărăcie și lipsa accesului la resurse. Conform ediției 2020 a raportului „Bunăstarea copilului din mediul rural”, „rolul principal în luarea deciziei aparține adultului, iar copiii sunt consultați în procesul decizional. (…) Copiii sunt consultați cu privire la opiniile lor și sunt informați despre decizia finală (81%).” Însă doar 4% dintre copiii și tinerii consultați afirmă că în ultimele12 luni primarul sau consilierii locali le-au solicitat opinia.

Împreună creștem lideri

Inițiativa Fundației World Vision încearcă să dezvolte în continuare una dintre direcțiile cele mai importante de acțiune ale organizației: participarea copiilor și a tinerilor la viața publică. Pentru această direcție, fundația a înființat și susține activ Consiliul Consultativ al Copiilor. Acesta este un organism deliberativ și cu rol de consultare ce reprezintă vocea a peste 40.000 de copii (din comunitățile unde este prezentă organizația) în fața autorităților locale, naționale și internaționale. Cei 12 copii şi tineri membri ai Consiliului Consultativ al Copiilor expun public principalele probleme cu care se confruntă cei pe care îi reprezintă și propun soluții pentru rezolvarea lor.

În cadrul proiectului „Young Leaders Speak Out for European Values”, copiii din Consiliu vor lua parte la un program de mentorat în advocacy și comunicare, în special în mediile digitale, pentru a deveni adevărați ambasadori ai Europei în unele dintre locurile cele mai sărace din țară. Mentorii vor fi jurnaliști români cu mare experiență în presa scrisă, online și televiziune. Ca parte a acestui program, acești copii vor avea ocazia să publice, în fiecare lună, timp de un an, chiar pe canalele de social media ale World Vision.

Al doilea obiectiv al proiectului este comunicarea cu cinci Grupuri de Inițiativă Civică ale Copiilor, câte unul pentru câte o zonă defavorizată identificată. Cei 70 de copii care fac parte din aceste grupuri vor avea ocazia de a învăța despre cum se pot implica în procesele decizionale de la nivel local, național și european, printr-o serie de ateliere, webinare, dezbateri și evenimente online și offline.     

Haideţi să le dăm copiilor o voce! Pentru că ei reprezintă viitorul! Pentru că astfel formăm viitorii lideri implicați!

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.