Copiii, sursa soluțiilor la problemele generației lor

Zi de zi suntem prea preocupaţi în a găsi soluţii la problemele noastre şi ale copiilor noştri. Prea preocupaţi ca să ne oprim în loc şi să le cerem şi lor părerea, pentru că, de multe ori, soluţiile sunt la ei și mai puțin vizibile pentru noi, adulții.

Ultimul an, cel al pandemiei, a fost unul greu pentru fiecare dintre noi. Dar pentru copii, adolescenţi şi tineri cu siguranţă a fost îngrozitor. Pentru ei, lumea a devenit brusc un loc mai mic, mai însingurat, mai rece, mai gol. Fără şcoală, fără prieteni, fără ieşiri în parcuri. Câţi dintre noi ne-am gândit că de la copii vin soluţiile pentru copii? Ei îşi înţeleg cel mai bine unii altora nevoile, suferinţele şi apăsările. Trebuie doar să-i încurajăm să se exprime. Și mai trebuie să-i ascultăm.

Fundația World Vision România a lansat recent proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Parlamentul European, cu durata de un an, prin care intenționează să formeze viitori lideri civici. În România și în Europa, copiii sunt adesea ignorați de societate și autorități. Oficial, o cincime dintre ei cresc nefericiți și cu teamă față de viitor.

Sunt însă ţări care au luat atitudine în faţa acestor provocări. Şi nu de ieri, de azi.

Programul „Experts by experience”, implementat la nivel național în Finlanda, vizează copiii și tinerii considerați „experți” pe anumite teme grație experienței lor personale, precum copiii din familiile de imigranți sau azilanți. Perspectiva lor este considerată valoroasă și este solicitată în toate stadiile de planificare, implementare și evaluare a politicilor din acest domeniu.

În Irlanda, toate districtele locale au de 17 ani încoace câte un consiliu al copiilor (cu vârste între 12 și 17 ani), finanțat de către stat. Aceste consilii participă la luarea deciziilor cu impact local.

În Malta, copiii au fost în mod activ implicați în toate fazele elaborării unui studiu național despre sistemul de plasare la asistenți maternali, precum și în elaborarea Legii protecției minorilor. Copiii au avut întâlniri cu parlamentari, reprezentanți ai sistemului de justiție și experți.

În orașul german Herrenberg există un mecanism de consultare cu copiii și tinerii (persoane cu vârsta între 12 și 21 de ani) cu privire la planificarea urbană a localității. Mecanismul a fost creat în 2012 chiar de către copii și include o delegație permanentă a copiilor pe lângă consiliul local, un forum online despre acest subiect (pentru copiii cu vârsta de peste 13 ani) și un forum anual al tinerilor, eveniment care are loc în școlile din oraș.

Proiectul World Vision vizează copiii cu vârste între 12 și 18 ani din zonele rurale, în special din cele defavorizate. Organizația va folosi în acest scop toate canalele media proprii și ale partenerilor pentru a pune pe agenda publică dreptul copiilor de a fi consultați. Timp de un an de zile, copiii vor putea publica pe canalele proprii de social media ale World Vision și vor putea avea astfel o voce.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.