50 de fermieri din Vaslui, în schimb de experienţă la fermele din Braşov

Printr-o adevărată aventură au trecut 50 de fermieri din judeţul Vaslui care în perioada 16 – 18 august au participat la un schimb de experienţă în zona Braşovului. Oamenii din localităţile Vultureşti, Oseşti şi Negreşti sunt beneficiarii proiectului “Fighting against Poverty through Economic Development” ce face parte din programul de dezvoltare comunitară “Un viitor mai Bun pentru Copiii Noştri” iniţiat de World Vision România.          

Un prim obiectiv vizitat a fost o fermă model de creştere a vacilor de lapte din localitatea Criţ, acolo unde specialişti în domeniu le-au explicat fermierilor vasluieni despre fluxul tehnologic şi dotările unităţii. “Mi-a plăcut la ferma de vaci pentru că mă ocup cu creşterea animalelor şi mi-aş dori şi eu una să fac să ajungă la noi în zonă”, a mărturisit Magdalena din Vultureşti.

Ferma de bivoli din localitatea Mesendorf a fost însă punctul de atracţie principal al vizitei. Impresionaţi de modul în care se cresc aceste animale dar şi de productivitatea crescută a laptelui şi a cărnii unii dintre fermieri au mărturisit că se gândesc să crească şi ei bivoli în fermele lor.

Pe de altă parte, în centrul Fundaţiei ADEPT din localitatea Saschiz, fermierii au aflat despre ce înseamnă procesarea fructelor în cele mai bune condiţii, de la culegerea acestora până la vânzarea lor în magazinele asociaţiei.

Experienţa trăită de fermieri pe meleagurile Braşovului a fost unică şi pentru că unii dintre ei nu au plecat niciodată din localitaţile în care stau.

Spre finalul vizitei oamenii au vizitat Cetăţile Sighişoara şi Rupea dar şi Biserica fortificată din localitatea Viscri. Aici, mai ales gospodinele au participat la coacerea pâinii tradiţionale locului.

“Ne-am hotărât. Deja punem pe roate o fabricuţă de pâine. Reţeta am luat-o. Sperăm să ajungem şi noi să producem această pâine gustoasă”, a spus Lucica din Negreşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.