ACCESS, „Copil ca tine sunt si eu” – eveniment dedicat persoanelor cu dizabilitati

Cu ocazia „Zilei Mondiale de prevenire a abuzului asupra Copilului” elevii de la Scoala Ursi, comuna Stoilesti, au organizat evenimentul „Copil ca tine sunt si eu”, pe care l-au dedicat copiilor si persoanelor cu dizabilitati din comunitatea lor.

Timp de o saptamana, sub indrumarea cadrelor didactice din scoala, copiii au participat la ateliere de lucru unde au realizat afise si pliante, prezentand astfel drepturile copilului cu dizabilitati.

_DSC1078 blog

„Copiii au aceleasi drepturi ca si adultii. De aceea, ne-am gandit ca acest eveniment sa fie dedicat atat copiilor, cat si adultilor cu dizabilitati. Elevii din scoala nostra au invatat ca cea mai buna modalitate de interactiune cu persoanele cu dizabilitati este sustinerea lor, comunicarea, integrarea acestora, atat in scoala, cat si la activitatile de zi cu zi. Parintii si familiile, profesorii, asistentii sociali care lucreaza cu persoanele cu dizabilitati si orice cetatean responsabil, in general, ar trebui sa stie de existenta drepturilor acestora si sa le respecte”, a declarat Violeta Ionescu, profesoara la Scoala din Stoilesti.

_DSC0987 blog

In cadrul acestui eveniment, persoanele cu dizabilitati au premiat cele mai bune lucrari realizate de copii in cadrul atelierelor la care au luat parte.

„Avem o colega la noi in clasa care se deplaseaza in scaun cu rotile. Cu totii o ajutam la teme, sa iasa in curtea scolii, o implicam in toate activitatile noastre si nu facem diferenta intre ceilalti colegi si ea”, a declarat Adelina, 12 ani.

Evenimentul de la Stoilesti a fost sustinut de Fundatia World Vision Romania, prin Proiectul Access, proiect implementat de World Vision Romania alaturi de Fundatia Motivation Romania. Proiectul a fost demarat in martie 2014 si se va incheia in iunie 2017, timp in care ne propunem sa ajutam 1.200 de persoane cu dizabilitati locomotorii (copii, adulti, batrani) sa primeasca cate un scaun rulant potrivit, dar si serviciile optime necesare utilizarii lui corect si eficient, conform procedurii standard recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

De asemenea, atat persoanele beneficiare, cat si familiile si membrii acestei comunitati vor fi antrenate intr-un proces de advocacy la nivel local care ii va pune in contact si ii va ajuta sa conlucreze cu autoritatile locale si judetene pentru identificarea si solutionarea problemelor care impiedica procesul de incluziune sociala.