Aleargă spre succes. Un bursier World Vision e campion la atletism

Cu o pereche de teniși împrumutați, cu două numere mai mari, și multă voință. Așa a început ascensiunea unui băiețel dintr-o comunitate izolată, din județul Cluj, spre cele mai înalte trepte ale podiumului în atletism. Paul Florin este unul dintre bursierii World Vision, iar anul acesta a devenit campion național la proba de ștafetă 4×100 m.

Paul s-a născut în una dintre cele mai sărace comunități rurale din județul Cluj, acolo unde din cauza izolării geografice și a lipsei locurilor de muncă în zonă, posibilitățile financiare ale familiei erau limitate. În aceste condiții, șansele ca el să renunțe la școală pentru a merge la muncă erau mari, tocmai de aceea a fost selectat pentru programul World Vision România ”Școala după școală”, având ca scop reducerea abandonului școlar în mediul rural. Prin acest proiect, zeci de copii din familii vulnerabile beneficiază de 3 mese calde pe săptămână, iar profesorii voluntari îi ajută să își facă temele, să aprofundeze lecțiile primite la școală și să țină pasul cu restul colegilor.

Paul s-a remarcat la un concurs local de atletism, când era în clasa a 6-a. A ieșit pe locul al 2-lea la proba de alergare, deși concurase cu o pereche de teniși uzați, și aceia împrumutați și cu două numere mai mari. A fost un moment de cotitură, când atât el, cât și profesorii și-au dat seama că locul lui Paul este la un liceu sportiv, într-un oraș, unde oportunitățile de dezvoltare sunt mai mari. Cu abilitățile lui, la finalul clasei a 8-a nu i-a fost greu să obțină un loc la Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, însă provocările financiare erau prea mari pentru posibilitățile sale. Din nou, o bursă oferită de World Vision a fost un impuls pentru formarea viitorului campion. Bursa i-a asigurat cazarea și o parte din echipamente, fără de care Paul recunoaște că nu ar fi putut continua: ”Niciun antrenor nu ar fi primit la antrenamente un băiat oarecare, fără echipament. Practic, bursa asta m-a ajutat să-mi continui visul!”, spune el. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. A început să câștige competiție după competiție, a fost selectat în echipa națională de atletism și a obținut peste 40 de medalii la competiții naționale și internaționale. Printre cele mai importante rezultate se numără: locul 8 la Campionatul Mondial de Atletism din Bogota, Columbia, în 2015; în același an a devenit campion național și a doborât recordul național la proba de ștefată 4×400 m, iar în 2016 a terminat al 3-lea la Campionatele Balcanice. Apoi, a avut de trecut o probă mai grea.

Neajunsurile din copilărie și carențele din alimentație au dus la o serie de accidentări care în 2017 l-au ținut departe de competiții. A fost, practic, al treilea moment-cheie în care sprijinul World Vision s-a dovedit decisiv pentru soarta tânărului. În permanentă colaborare cu antrenorul și cu medicii, lui Paul i-au fost asigurate serviciile medicale de recuperare, suplimentele nutritive și suportul moral pentru a-și continua ascensiunea. Cu ambiția tânărului și sprijinul World Vision și al antrenorului său, Paul s-a pus pe picioare și la începutul acestui an a devenit campion național la ștafetă 4×100 m. Privind înapoi, Paul este recunoscător: ,,În tot acest timp, bursa World Vision a acoperit prețul tratamentulor, al vitaminelor, am avut și o operație stomatologică, pentru că aveam dureri foarte mari. Vă mulțumesc că vă pasă!”.

Următorul țel e ca Paul să fie admis la cursurile unei universități cu profil sportiv. Între timp, el a devenit un exemplu despre cum o mână de ajutor, oferit la momentul potrivit, poate schimba o viață. Și o dovadă că visele pot deveni realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.