Copiii pot depasi prin joc si art-terapie traumele suferite

Timp de cinci zile, 28 de copii au participat la ateliere de creatie prin intermediul carora au fost provocati sa-si exteriorizeze sentimentele reprimate.Copiii au invatat sa gandeasca pozitiv, sa spere, sa isi cunoasca resursele pe care le pot activa in situatii similare pe viitor si sa nu se mai teama de ploaie.

28 de copii din Comuna Slobozia Conachi, judetul Galati, ale caror case au fost distruse sau grav afectate de inundatiile produse in septembrie, au fost ajutati de o echipa World Vision a Biroului Zonal Constanta, sa depaseasca prin joc si art-terapie, trauma suferita in timpul evenimentelor teribile din toamna.

Timp de cinci zile, 28 de copii au participat la ateliere de creatie prin intermediul carora au fost provocati sa-si exteriorizeze sentimentele reprimate, dupa care apoi au fost condusi prin joc si arta spre o zona de siguranta in care au invatat sa gandeasca pozitiv, sa spere, sa isi cunoasca resursele pe care le pot activa in situatii similare pe viitor si sa nu se mai teama de ploaie.

Toti copiii mici au desenat ploaie si nori negri. Una dintre participante a desenat o casa distrusa de ape. Un joc de schimbare a perspectivei i-a condus pe copii catre o resemnificare a situatiei, ploaia fiind vazuta ca suport al vietii pe pamant, apa care hraneste plantele, animalele si omul. Desenele copiilor au inceput sa includa in ele soarele, curcubeul, lumina, copaci verzi si alte elemente care denota optimismul.

”Am fost impresionata de marturiile copiilor care au povestit despre experienta lor de la inundatii. Lacrimile unei fetite m-au facut sa ma gandesc la cat de speriati au fost in acel moment. Apreciez puterea lor de a-si continua activitatile zilnice si activitatile scolare”, a declarat Enescu Daniela (Asociatia Youth Vision Constanta).

”Copiii reprezinta intr-o situatie de urgenta o categorie vulnerabila. Din dorinta de a-i proteja, adultii tind sa nu ii implice in derularea si explicarea evenimentelor, suferinta lor fiind frecvent minimalizata.”,  a precizat Anca Done, consilier vocational World Vision Romania.

Nevoia de a gandi si de a derula un asemenea proiect a reiesit in urma vizitei efectuate de aceeiasi echipa World Vision in Slobozia Conachi, la scurt timp dupa producerea inundatiilor, cand s-a facut o evaluare a distrugerilor dar si a nevoilor existente la fata locului. Pe langa donatiile materiale pe care le-au primit, oamenii au avut nevoie si de cineva cu care sa discute despre evenimentele traumatizante pe care le-au trait. Ei au vorbit cu echipa World Vision despre situatia dramatica in care se afla, modul in care sunt afectati din punct de vedere emotional, sentimentele pe care le-au trait in momentul producerii evenimentului.

”Fundatia World Vision a fost prima care ne-a fost alaturi de la inceput, cand au avut loc evenimentele. Ma refer prin noi, la scoala. S-a implicat, ne-a ajutat si apoi, a revenit ca sa continue colaborarea prin proiectul propus. Copiii au fost incantati si mi-au povestit ce frumos a fost, ce lucruri interesante au invatat.”, a declarat Marin Sultanica, (Scoala Gimnaziala din Slobozia Conachi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.