Cuvintele pot sa devina arme! Asta au invatat bursierii „Vreau in clasa a noua” din Cluj in urma unui atelier de lucru sustinut de Mircea Toma, presedintele ActiveWatch. Timp de doua zile, bursierii au invatat ca de multe ori cuvintele sunt folosite impotriva grupurilor minoritare sau vulnerabile, afectandu-le prin discursuri instigatoare la ura.
La invitatia Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor, bursierii clujeni au invatat cat de usor se formeaza stereotipurile, cum cuvintele sunt de multe ori cele mai puternice arme si cat de mult rau le putem face celor din jurul nostru daca nu pretuim drepturile fiecarui om. Toate aceste informatii au fost intelese in cadrul atelierului „Prevenirea, remedierea si combaterea discursului instigator la ura in noile mijloace media”, sustinut de Mircea Toma, cunoscut activist si presedintele ActiveWatch. Timp de doua zile, acesta i-a invatat pe bursieri cum sa idendifice si sa analizeze discursul instigator la ura si infractiunile determinate de ura.
Cu ajutorul unor documentare alese cu grija, bursierii au reusit sa identifice numeroase exemple de astfel de discursuri chiar in randul colegilor din cadrul scolilor in care invata – fie ca au ca motiv etnia sau religia. Asa au invatat ca oamenii de toate varstele devin producatori de continut in mediul online, unde vorbele rautacioase provoaca mai mult rau decat constientizau pana atunci.
Dupa ce au studiat si analizat fenomenul si au dobandint instrumentele necesare pentru a le adresa in mod critic, tinerii au demonstrat ca au capacitatea sa raspunda in mod adecvat la acest fenomen si sa devina producatori de continut online constructiv – prin realizarea unor afise care sa previna, remedieze si combata discursul instigator la ura.
La sfarsitul celor doua sesiuni de informare, bursierii au inteles ca informatiile online sunt o extraordinara resursa pentru ei. Cu toate acestea, au inteles si ca daca nu isi aleg atent informatiile, aceastea se pot transforma intr-o forta distructiva.
Dupa ce au descoperit diferitele forme de discriminare ale discursului rasist -inca existente in Romania – bursierii au fost stimulati sa gandeasca critic si sa-si dezvolte competentele de comunicare, toleranta si intelegere a persoanelor vulnerabile si a empatiei cu privire la aceste persoane.