Dezvoltare fizica si emotionala la adolescenti, sustinuta de proiectul Mame pentru Viata. Viata pentru Mame

In cadrul Scolii de vara desfasurata in perioada 11-15 august 2016 la care au participat reprezentanti ai Cluburilor de Initiativa Comunitara din comunitatile partenere World Vision Romania s-a desfasurat si sesiunea de informare cu tema „Dezvoltarea fizica si emotionala la adolescenti” – pentru un grup de 27 de fete cu varsta intre 11 – 15 ani.

Poza 4

Reprezentantii World Vision au discutat cu participantele subiecte care au vizat ingrijirea si sanatatea, dezvoltarea si comportamentul la varsta adolescentei. Intalnirea s-a desfasurat interactiv, a fost vizionat un film educativ despre schimbarile fiziologice si emotionale in perioada pubertatii cu titlul „Cresterea increderii in sine”. Fetele au adresat intrebari, si-au format opinii si si-au exprimat interesul fata de subiectele discutate.

Poza Mame 3

Am invatat lucruri interesante, care sunt primele semne la pubertate, despre menstruatie, la ce varsta poate sa vina, cat dureaza, care sunt starile fizice si emotionale prin care trecem in aceasta perioada, cum trebuie sa ne pastram sanatatea si regulile de igiena” – Alexandra, 13 ani

La finalul intalnirii participantele si-au exprimat interesul si pentru alte subiecte pe care sa le abordam la intalnirea viitoare (de exemplu: relatii personale, plan de dezvoltare personala, profesionala, etc).

Poza2

„Inca o data s-a vazut nevoia de a organiza intalniri pe tema educatiei pentru sanatate si educatiei sexuale pe grupe de varsta si gen cu adolescentii. Intalnirea de azi ne-a demonstrat faptul ca informatiile pe care fetele din scolile din mediul rural le primesc cu privire la dezvoltarea fizica si emotionala, educatia sexuala si transformarile care au loc in perioada pubertatii sunt sumare si nu raspund nevoilor lor de autocunoastere. Multitudinea de schimbari care au loc  in timpul pubertatii nu este inteleasa de adolescenti si, de cele mai multe ori, comportamentul lor este confuz si fara explicatie. De exemplu, fetele nu intelegeau starile emotionale si fizice prin care trec in perioada menstruatiei: nervozitate, emotivitate, dureri in diferite zone ale corpului. Din discutiile pe care le-am avut in timpul intalnirii a reiesit ca o parte din ele au avut discutii cu mamele – insa destul de reduse ca si continut informational. Este important ca informatiile sa fie prezentate si de un specialist pentru a fi intelese corect.” – Ungureanu Georgeta – coordonator regional in cadrul Proiectului „Mame pentru Viata. Viata pentru Mame” parte din programul international Merck for Mothers finantat de MSD.

Poze Craiova 1

Fundatia World Vision Romania, impreuna cu compania farmaceutica Merck Sharp and Dohme (MSD) Romania, demareaza un amplu program de reducere a mortalitatii materne din tara noastra, ca parte a initiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mama sa nu mai moara dand viata.

Proiectul desfasurat de World Vision se adreseaza unui numar de 15.000 de femei din 30 de comunitati vulnerabile, din 3 judete – Dolj, Vaslui si Valcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate materna, prin prevenirea sarcinilor nedorite si prin sustinerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.