Workshopul „Informare si colaborare prin intermediul Grupurilor de Actiune Locala” (GAL) a reunit participarea beneficiarilor World Vision Romania din proiectele de dezvoltare economica. Liderii din cele patru GAL-uri care isi desfasoara activitatea in judetul Vaslui, dar si reprezentanti, elevi si profesori de la licee agricole au incercat sa gaseasca un raspuns pentru intrebarea: este GAL un instrument de dezvoltare economica pentru comunitate?
Evenimentul face parte din seria de activitati din cadrul proiectelor de Dezvoltare Economica ale Fundatiei World Vision Romania si a avut ca scop principal informarea beneficiarilor din comunitatile rurale in care organizatia deruleaza proiecte de dezvoltare economica asupra oportunitatilor de finantare care pot fi accesate prin Grupurile de Actiune Locala. La intalnire au fost prezenti si experti in accesarea de fonduri europene in mediul rural.
Evenimentul face parte din seria de activitati din cadrul proiectelor de Dezvoltare Economica ale Fundatiei World Vision Romania.
Vocea tinerilor a fost din nou auzita in cadrul evenimentului prin intermediul a trei eleve care au reprezentat Colegiul Dimitrie Cantemir din Husi si Liceul Agricol Miroslava si care au vorbit despre motivatia de a urma un liceu agricol, precum si aspiratiile lor de a avea afaceri profitabile din agricultura. Mai mult decat atat, tinerele eleve au fost un bun exemplu pentru ca parintii prezenti in sala sa depaseasca pre-conceptia ca o cariera in domeniul agricol „inseamna munca multa si ne-profitabila” si sa isi incurajeze copiii sa urmeze un liceu cu profil agricol.
„Solutia de finantare pentru educatie, PNDR 2014 – 2020 vizeaza in primul rand stoparea fenomenului de depopulare a mediului rural. Cei mai multi decid sa plece din mediul rural pentru a gasi un loc de munca in mediul urban. Componenta educational–sociala este esentiala pentru dezvoltarea rurala. Un aspect de care trebuie sa tinem cont este valoarea umana a celor care locuiesc in mediul rural. Ne dorim sa readucem in sat casele de sezatoare pentru ca ele reprezinta nucleul unei comunitati si sunt esentiale pentru conservarea traditiilor”, a precizat Ionut Cretu, Presedinte GAL Valea Racovei.
In cea de a doua parte a intalnirii, am organizat o sesiune de lucru pe echipe intre participanti pentru a identifica acele nevoi din comunitate care pot primi finantare prin Grupurile de Actiune Locala. Majoritatea ideilor au vizat aspect dintre cele mai diverse care sa raspunda nevoilor punctuale din comunitate.