“Forumul copiilor” – editia a III-a la Vatra Dornei

Inainte de a incepe noul an scolar, World Vision Romania a organizat cea de-a treia editie a “Forumului Copiilor” care a reunit participarea a 39 de copii din clasele V–VIII din Consiliul Consultativ al Copiilor infiintat in comunele programului de dezvoltare “Un viitor mai bun pentru copiii nostri” (Rebricea, Negresti, Pungesti, Osesti, si Vulturesti). Elevii au fost insotiti de sapte cadre didactice si patru reprezentanti World Vision Romania.

Forum2015_1 blog

Reuniti pentru patru zile, in perioada 9-11 septembrie 2015, la Dorna Arini, Manastirea ‘Acoperamantul Maicii Domnului’, copiii si adultii au avut sansa de a impartasi experiente din anul scolar anterior, au participat din nou la procesul de formare al grupurilor de initiativa si au parcurs etapele de implementare a ideilor si proiectelor care pot imbunatati viata copiilor din comunitatea lor.

Pentru elevi, “Forumul Copiilor” a insemnat recapitularea si evaluarea mini-proiectelor anterioare, a responsabilitatilor care decurg din calitatea de membru al Consiliului Consultativ al Copiilor si al Grupurilor de Initiativa. Intalnirea a fost deosebit de benefica si pentru adultii care au avut sansa sa reflecteze la necesitatea implicarii copiilor in implementarea de mini-proiecte in comunitate.

Forum2015_4 blog

Activitatile planificate i-au pus pe copii in situatia de a-si depasi limitele si de a-si descoperi noi abilitati. Multi dintre ei au declarat ca aceasta experienta i-a ajutat sa devina mai increzatori, mai constienti de calitatile pe care le au si mai dornici sa se implice in viata comunitatii.

Pentru unii copii a fost chiar prima iesire din comunitatea lor, iar deplasarea a fost un prilej sa descopere lucruri precum: timpul real in care se parcurg distantele, diferentele de temperatura inregistrate odata cu trecerea in zona muntoasa si particularitatile peisagistice ale diferitelor zone prin care au trecut.

Forum2015_2 blog

„Inainte credeam ca nu putem lucra singuri, dar acum am vazut ca putem”, ne-a spus unul dintre elevii din Osesti. „Inainte de a veni aici credeam ca la fiecare concurs trebuie sa castigi mereu. Acum nu mai cred asa. Pe viitor, nu vreau sa castig doar eu,” a declarat un alt elev.

Si profesorii insotitori au marturisit ca excursia a fost utila si motivanta pentru menirea lor de dascal: “Aici am redescoperit copiii, talentele lor, faptul ca isi pot invinge timiditatea prin implicare. Inainte credeam ca unii copii se implica mai putin, acum cred ca toti copiii se pot implica”, a declarat un cadru didactic. “Intalnirea aceasta a fost constructiva si benefica pentru formarea mea profesionala. Voi participa cu mai mult devotament si incredere ca pot realiza lucruri frumoase cu copiii,” a marturisit un cadru didactic.