Intrebari majore despre educatia agricola si-au gasit raspunsul intr-o noua dezbatere din campania ,,Mandru sa fiu fermier”

Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Branesti a fost miercuri, 22 februarie, gazda unei mese rotunda in cadrul campaniei „Mandru sa fiu fermier”, parte a programului national „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii”. La eveniment au participat reprezentantii Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” Branesti, fermieri si agenti economici locali, Inspectoratului scolar judetean Ilfov si Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT).

IMG_2756

Dezbaterea din cadrul mesei rotunde a avut ca tema principala gasirea raspunsului la intrebari majore despre educatia agricola care ar trebui sa reprezinte o parte importanta a invatamantului profesional si tehnic-agricol din Romania, avand in vedere potentialul de dezvoltare a activitatilor agricole sau non-agricole, din mediul rural:

Cum ii ajutam pe liceenii de acum sa devina fermier si antreprenori in agricultura?

Cum sprijinim liceele agricole pentru ca ele sa poata oferi programe educationale relevante pentru economia locala?

Ce pot face marile ferme/afacerile agricole pentru a ajuta elevii liceelor agricole sa faca stagii de practica relevante?

Unul din principalii parteneri de practica ai liceului, domnul dr. Mihai Petcu, proprietarul fermei SCAI Pantelimon, un reputat profesionist, avand o experienta de peste 50 de ani in cresterea vacilor de lapte a declarat ca a ajutat si ca e dispus sa ajute in continuare liceul prin primirea la practica a unui numar cat mai mare de elevi. In opinia domnului dr. Petcu ”Ca sa devii un bun specialist in agricultura trebuie sa treci prin liceul agricol!”, iar practica este foarte importanta pentru viitorii specialisti.

IMG_2783

Ani Dumitru, administratorul Asociatiei agricole Ani Agro M&D din Popesti Leordeni, jud. Ilfov, a declarat ca e dispus sa primeasca la cele douã ferme ale asociatiei 4-5 elevi in practica pe perioada vacantei de vara, asociatia avand o mare nevoie de forta de munca pentru cele 800 ha de cultura mare pe care le exploateaza.

O colaborare de lunga durata pe stagiile de practica, o are si Ferma didactica Moara Domneasca – Statiunea didactica Belciugatele, o fermã mixta – cultura mare si zootehnie – reprezentata de domnii Costel Mihalascu si Madalin Radu. Ferma primeste elevii liceului pentru a efectua stagiile de practica inca din anul 2009.

La dezbatere a participat si un tanar agricultor, in varsta de 23 de ani, Iulian Terteliu, care desi nu a absolvit un liceu agricol sau o universitate de profil, si-a descoperit pasiunea pentru agricultura lucrand pentru Societatea Agricola Sohatu, a carui proprietar este bunicul sau, Nicolae Terteliu. Povestea lui a impresionat elevii prezenti la dezbatere care au fost sfãtuiti de tanarul agricultor sa urmeze o cariera in domeniul agricol avand avantajul de a studia acest domeniu inca de pe bancile liceului.

DSCN5669

 

La finalul întâlnirii toti participantii au tras concluzia ca parteneriatele solide intre liceele agricole si ferme/afaceri agricole sunt benefice atat liceelor, asigurand o pregatire adecvata cerintelor de piata pentru elevi, cat si fermelor, acestea putand sa-si pregateasca si sa-si selecteze viitorii colaboratori.