World Vision România pune la aceeași masă cererea și oferta de specialiști în agricultură

Sala de conferinţe a Primăriei din comuna Miroslava a găzduit miercuri, 15 februarie, masa rotundă organizată de World Vision România împreună cu Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu” din localitate, în cadrul campaniei „Mândru să fiu fermier”. Întâlnirea a reunit cadrele didactice şi elevii, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ pe de o parte, dar şi cele mai mari firme agricole din judeţul Iaşi  (Kosarom – Avi-Top Iaşi, Agricola Târgul Frumos, Agralmixt, Agrocomplex, ferma apicola Soleşti, ferma zootehnică de la Gorban, Agricola 96 Tigănaşi ş.a.) .

Mandru sa fiu fermier - 1

Participanţii s-au reunit pentru a stabili planuri concrete de acţiune în legătură cu practica de specialitate a elevilor şi pentru a sublinia importanţa implicării agenţilor economici în educaţia lor încă de pe băncile liceului agricol. Reprezentanţii marilor companii agricole au remarcat faptul ca este prima dată când sunt invitaţi la o astfel de discuţie, extrem de importantă atât pentru ei, cât şi pentru elevii liceului agricol. Astfel, au fost evidenţiate aspecte privind capacitatea companiilor agricole de a oferi practică de specialitate unui număr mare de elevi din liceele de specialitate şi au fost discutate cele mai importante detalii pentru stabilirea unei colaborări eficiente între programele de practică, nevoile angajatorilor şi dezvoltarea comunităţii. Chestiuni legate de motivarea elevilor pentru a-i atrage spre agricultură şi necesitatea de a urma sau nu cursuri în învăţământul superior au fost alte puncte importante pe agenda discuţiei.

,,Asigurăm toate liceele agricole că putem primi oricât de mulţi copii la practică. Rolul nostru este de a întinde o mână liceelor, fiindcă în acest fel avem posibilitatea de a selecta viitorii angajaţi”, a declarat reprezentantul grupului de firme Kosarom – Avi-Top, dl. Lucian Popovici.

,,Există o lipsă acută a forţei de muncă la nivelul studiilor medii, cum ar fi mecanizatori şi tehnicieni”, a declarat dl. Bogdan Pantazi, administratorul SC Agrocomplex Lunca Paşcani.

Dl. Cristian Andrici, administratorul SC Agricola Târgu Frumos, a remarcat că ”sunt mulţi absolvenţi cu studii superioare care lucrează ca vânzători şi există o impresie falsă a părinţilor că toţi elevii trebuie să urmeze o facultate”. Coordonatorul regional CNDIPT (Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic), d-na Florentina Vasilescu, a prezentat în detaliu prevederile noii legi privind învăţământul dual, explicând agenţilor economici că pot solicita clase întregi într-un anumit domeniu: ”E nevoie de o consultare între CNDIPT şi agenţii economici, ca să vedem legătura între cererea de pe piaţa muncii şi oferta liceelor”. De asemenea, doamna inspector şcolar pentru disciplinele tehnice, prof. dr. Claudia Tănase (ISJ Iaşi), a propus înfiinţarea unui consorţiu al fimelor de specialitate pentru a se cunoaşte nevoia forţei de muncă în vederea înfiinţării claselor respective.

Mandru sa fiu fermier - 3

 ,,Sperăm ca exemplele de succes din domeniul afacerilor agricole să fie un pol de atracţie pentru liceele agricole şi să îi inspire pe actualii elevi. E foarte important ca oamenii de afaceri din domeniu agricol să întindă o mână liceelor de specialitate, ambele părţi nu au decât de câştigat”, a declarat Crenguţa Bărbosu, Manager Program Naţional Agricultură şi Dezvoltare Economică – World Vision România.

La finalul întâlnirii, toţi participanţii au fost de acord că s-a făcut deja un pas important în strângerea relaţiilor între instituţiile de învăţământ şi afacerile agricole şi că este necesar ca acesta să fie urmat de acţiuni concrete.

Mândru să fiu fermier este o campanie de informare dedicată educaţiei agricole, campanie ce va reuni într-un singur loc informaţiile destinate tinerilor care intenţionează să devină fermieri sau să se formeze într-o meserie din domeniul agricol. Campania cuprinde 8 licee agricole din România (Miroslava, Huşi, Brăneşti, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud şi Prejmer). Campania Mândru să fiu fermier a vizitat fiecare din cele opt comunităţi unde se află liceele şi a surprins ofertele acestora, oportunităţile locale, exemplele de success şi potenţialul meseriilor din agricultură. Campania „Mândru să fiu fermier” face parte din programul naţional „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”, un program derulat cu sprijinul Romanian-American Foundation.