Jurnal de COVID-19

 

Anca Casangiu. Jurnalul unui asistent social – în situația de lucru de acasă

 Profesia de asistent social poate îmbrăca mai multe haine! De cand s-a instituit stare de Urgență Națională, noi, toți cei care lucram la Fundație, ne-am mutat „biroul acasă”. Aici, marea provocare: să păstrezi legatură cu oamenii pe care îi ajuți și de care ești alături pentru a vedea ce nevoi au, să faci activitățile să meargă și să fii membru activ al familiei tale (mama, soție etc.).

Am sunat-o pe mama lor și mi-a spus că cei 4 copii ai familiei se bucură pentru că sunt împreună în perioada aceasta. Petru, cel mai mare dintre ei, o ajută la treburile gospodărești, sparge lemne și face curațenie în curte, iar Andrei are grijă de frații lui mai mici „mai bine decât orice bona din lume”. Uneori, mai exerseaza și pentru școală, însă faptul că nu au telefoane, calculator sau acces la internet îi rupe cumva de realitatea acestor zile. Nu primesc teme pe WhatsApp sau pe Facebook messenger, dar mama îi mai pune uneori să citească.

În a treia săptămână de lucru de acasă, după ce am trecut prin etapa „zapada și primavara alternativ”, am învățat să îmbin lucrul cu jocul. Într-o zi, cand mă jucam cu A și T, fetițele mele, de-a „Albă ca Zapada”, eu având evident rolul Vrăjitoarei = Regina Rea, A. o învăța pe T să lesine când mușca din mărul otrăvit. T leșina cu grația unui copil de 2 ani și 9 luni! Piticul o resuscita și o întreaba “mărul a fost otrăvit?”, iar T răspundea, „Nuuuu, ‘mălul’ a fost delicios!”

Perioada aceasta este o lecție! Fiecare învață ce poate și cât vrea să ne fim alături, să lăsăm de la noi, să iubim, să iertăm și să ne rugăm! Atât din partea unei mame – asistent social. Anca Casangiu.

Oameni care fac teren 

Maria Mitru, Responsabil Școala Părinților și voluntariat

Argetoaia este pustie, rar mai vezi câte un localnic care trece la cumpărături. Până la urmă au înțeles toți că trebuie să respecte situația de urgență și măsurile ce se impun. Sperăm să se termine mai repede, dar cum situația se prelungește toată lumea dă semne de îngrijorare.

Bursierii noștri sunt bine, de asemenea și părinții, am ținut permanent legătura cu ei. S-au plictisit, sunt nerabdători să înceapă școala. Eu fac naveta zilnic la Argetoaia, cu autobuzul, îmi este destul de frica (facem ture de o săptămână).

Iulian Tănase, Coordonator CCAI

Săptămâna trecută am fost în Argetoaia, unde se implementeaza proiectul, ca să preiau o livrare de manuale și instrumente muzicale, achiziționate pentru lucrul cu copiii care iau parte la activitățile Centrului de Educație Alternativă. În Argetoaia un localnic a fost luat cu izoleta și sunt peste 30 de persoane aflate în izolare obligatorie la domiciliu, localnici întorși de la muncă în străinătate.

Am avut mască, mănuși și mi-am amintit că am în boxă un echipament militar de ploaie, pe care l-am luat peste haine ca să-mi feresc hainele de un eventual contact cu obiecte infectate. Îmbrăcat ca la război, am urcat în mașina pe care o avem in leasing pe proiect (dezinfectată interior-exterior cu o zi înainte) și am pornit spre Argetoaia, la Blocul social, unde marfa a fost livrata prin curier. Am stat cât mai departe și i-am zis unde să lase coletele, n-am preluat direct de la el, apoi am dus cutiile într-o încăpere din Blocul social.

La întoarcerea acasă, am lăsat echipamentul în portbagajul mașinii, să nu îl aduc în casă până la următoarea utilizare și am dezinfectat mașina. În total, cam o ora de pregătiri (îmbrăcat-dezbrăcat echipament, dezinfectat, spălat pe mâini, schimbat haine etc.) și o ora la Argetoaia.

Iulia Vînătoru, asistent educațional

În vremuri tulburi generate de pandemia de Coronavirus, în Comuna Argetoaia lucrurile par că se află sub control. Multe din activitățile cotidiene și obiceiurile noastre sunt date peste cap, dar se pare că lumea accepta și se conformează realității.

Măsurile necesare pentru a stopa răspândirea virusului sunt acceptate în marea lor majoritate, fiind rare cazurile cand nu se respectă autoizolarea.

Socializarea se face în principal folosind mijloace electronice, aplicații de comunicare în regim video, site-urile de socializare fiind folosite acum mai mult ca oricând.

Educația școlară a copiilor continuă on-line, cadrele didactice țin mereu legătura cu elevii. Spre deosebire de mediul urban, copiii noștri pot ieși în curtea propriei gospodării, pot avea activități recreative sau pot face exerciții fizice în aer liber fără teama de intra în contact cu persoane străine. Nu s-au înregistrat probleme privind izolare din partea copiilor.

Școlile sunt inchise, la primărie programul cu publicul s-a restrâns, funcționând mai mult în regim de ghișeu unic.

În schimb agricultura funcționeaza, în gospodariile lor oamenii sunt observați în plină activitate agricolă.

La nivelul comunei a existat un singur caz de CORONAVIRUS, depistat pozitiv, un bărbat tânăr întors recent din Anglia și aflat în autoizolare la domiciliu. Momentan este internat în spitalul din Craiova, starea de sănătate este stabilă, din fericire niciunul din membrii familiei nu este infectat.

Din discuțiile cu cetățenii se întelege că sunt multe lucruri care nu se mai pot face sau la care sunt obligați să renunțe în prezent pentru a ramâne sănătoși, însă toată lumea este optimistă că această perioadă va fi depașită cu bine.

Despre Proiectul FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformată, integrată și sustenabilă!

Proiectul FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformata, integrata si sistenabila! – ID 113890 este co-finantat  din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziune socială și combaterea sărăcie – Obiectivul specific  4.1 Reducerea numărului de comunității marginalizate în care există populație aparținând minorității roma (acele comunități în care populația aparținând minorității roma reprezintă minim 10% din totalul populației la nivelul comunității) aflate în risc de sărăcie și excluziune sociala, prin implementarea de masuri integrate. 

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 16.110.977,38 lei, din care finanțare nerambursabilă: 16.085.807,77 lei. Proiectul este implementat în parteneriat cu Fundația Policy Center for Roma and Minoriries, Asociația Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, Școala profesională Constantin Argetoianu și Primăria Argetoaia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.