,,Mame pentru viață. Viață pentru Mame.” – organizează ateliere de formare pentru educatorii comunitari din judeţul Vâlcea

Mortalitatea materna în România este dublă  faţa de media UE, iar 90.000 de adolescente au devenit mame în 2009-2013, 3.000 dintre acestea având vârsta sub 15 ani.

Sub sloganul: Nicio mama nu trebuie să moară dând viață!, ,,Proiectul Mame pentru viață. Viață pentru mame”, vine în sprijinul femeilor  și adoleșcentelor  din România.

Astfel, timp de doua zile, 18 educatoare comunitare, din județul Vâlcea, participă la un atelier de formare pentru a dobândi abilitățile necesare în vederea susținerii de sesiuni interactive în domeniul sanatatii reproducerii, cu  aproximativ 5000 de adolescente și femei din mediul rural.

_DSC0225

_DSC0231

Educatoarele vor simula susținerea de sesiuni pentru diverse grupuri de vârstă,  folosind materialele create în  cadrul proiectului (șort, tabliță magnetică, broșuri) pentru  a explica femeilor anatomia și modul de funcționare a aparatului lor reproducator, cum apare o sarcina și cum se dezvoltă aceasta, care este intervalul optim de spațiere între nașteri, drepturile medicale ale femeilor gravide și care este personalul medical  specializat care le poate asista pe perioda sarcinii.

_DSC0242

_DSC0248

Scopul principal a acestor ateliere este de a evita situațiile nedorite și complicațiile legate de sarcina și naștere și de a asigura un acces corespunzator al femeilor  la servicii medicale de specialitate.

_DSC0238

“Sunt binevenite aceste ateliere de formare pentru noi, pentru că ne ajută să învățăm cum sa le explicam mai usor, pe întelesul lor, femeilor din mediul rural anatomia și modul de funcționare a  aparatului lor reproducator, ajutandu-le astfel să  știe cum să se protejeze  și  ce se întamplă cu corpul lor,” a declarat Greere Elena, educator comunitar.

_DSC0237

_DSC0243

Proiectul implementat în România de World Vision se va derula în următorii trei ani în 3 județe – Vâlcea, Dolj și Vaslui și se va adresa unui număr de 15.000 de femei cu vârsta între 15 şi 40 de ani, din 30 de comunităţi rurale.

„Nicio mama nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care va dezvolta un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale si maternale. Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” are o valoare de 500 000 de dolari şi a fost câştigat  de World Vision pentru România, ca parte a unui grant global MSD for Mothers.

În judeţul Vâlcea sunt incluse în proiect comunele Frâncești, Scundu, Orlești, Ionești, Stoilești, Mihăești, Galicea, Nicolae Bălcescu, Drăgoești, Olanu, Șirineasa, Popești, Dănicei. Populaţia totală a acestor comune este de aproape 40.000 de locuitori, din care peste 6.100 sunt femei fertile  cu vârsta între 15 şi 40 de ani. Evaluarea iniţială a comunităţilor a identificat, într-o primă etapă, 75 gravide şi 5 minore însărcinate, care vor putea beneficia de sprijin şi consiliere în cadrul acestui proiect, încă de la început.