Într-o familie cu nouă frați, Simona încearcă să țină pasul cu treburile casei și cu școala. Vine pe jos până la școală, cam 35 de minute. O poveste similară pentru atât de mulți copii.
Simona are 13 ani și este în clasa a VII-a, iar materiile ei preferate sunt limbile străine: limba engleză și franceză. Îi plac aceste materii datorită profesorilor dedicați care le explică mai bine și se implică în clasă. Simonei îi place la școală pentru că are prieteni și se înțelege bine cu colegii.
Încă nu știe ce vrea să se facă când o să fie mare, dar îi place ideea de a deveni doctor. Chiar dacă știe că este foarte mult de învățat și este un drum lung până acolo. Până atunci, Simona se confruntă cu greutățile școlii online, care este inevitabil să se instaureze din nou la școala ei, din cauza pandemiei de COVID19. Anul trecut, Simona a participat foarte rar la orele online.
„Eu nu am făcut școala online pentru că nu am avut telefon. Am participat doar de câteva ori. Mama are doar un telefon și noi suntem mulți…nu am reușit să mă conectez foarte des. Aproape toți frații mei sunt la școală. Și așa ne-am conectat fiecare, câte puțin, ca să se conecteze și ceilalți.” ne-a zis Simona.
Noroc de activitățile din proiectul „Comunități implicate, Educație de calitate” care au fost organizate în timpul verii și continuate anul acesta școlar, după ore.
„Și pe timpul verii am făcut multe jocuri cu domnul profesor, ne-am uitat și la desene, la filme. Ne-am întâlnit și noi colegii cu ocazia aceasta.” ne-a zis Simona cu entuziasm.
Simona este unul dintre elevii care beneficiază de activitățile de educație non-formală și socio-psiho-pedagogică din cadrul proiectului, activități atât de așteptate de majoritatea copiilor.
Proiectul „Comunități implicate, Educație de calitate” urmărește prevenirea și reducerea abandonului școlar prin abordarea unei scheme integrate de forme de intervenție la nivelul grupului țintă: de la ante-preșcolari până la elevi de liceu, de la părinți până la cadre didactice. Este vorba despre 1.500 de beneficiari (1.045 de elevi, 360 de părinți și 95 de cadre didactice din 8 unități școlare) care participă la activități educative formale, activități de suport socio-psiho-pedagogic, activități extra-curriculare și activități de formare.
***
Proiectul „Comunități implicate, educație de calitate” (Contract POCU/74/6/18/103759) este derulat de Fundația World Vision România, prin Biroul zonal Iași&Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași alături de 8 unități de învățământ asociate din județele Iași (Școala Gimnazială Nr. 1 Domnița, Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana, Școala Gimnazială Glodenii Gândului, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” Țibănești, Școala Gimnazială Mironeasa) și Vaslui (Grădinița cu program prelungit „Norocel” Negrești, Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negrești, Școala Gimnazială „Mareșal Constantin Prezan” Dumești).