Bogdan Dorobanț, CSR & Project Leader la Decathlon: Orice acțiune care face din locul unde trăim un loc mai bun este o acțiune reușită

Bogdan Ioan Dorobanț este CSR & Project Leader la Decathlon și, din poziția pe care o ocupă, poate face multe fapte bune pentru lumea în care trăiește. Bogdan și echipa Decathlon sunt oamenii din spatele faptelor bune pentru elevii de liceu din progamul „Vreau în clasa a-9-a” pentru care au oferit finanțare să își poată continua studiile în timpul pandemiei de coronavirus.

Alături de echipa Decathlon am creat o mișcare pentru sănătate și mai bine în educație, respectiv campania „Sport pentru Toți. Toți pentru Educație” prin care am vrut să atragem atenția asupra problemelor din educație și sport.

De unde am pornit?

Conform unui studiu al Fundației World Vision România, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, în timp ce 32% dintre copiii înscriși în învățământul preuniversitar nu au acces individual la un dispozitiv dedicat funcțional. În prezent, odată cu închiderea școlilor, încă sunt mii de copii care nu au dispozitive online sau semnal pentru a participa la ore.  

Totodată, potrivit Decathlon România 63% dintre români nu fac niciodată sport și doar 5 din 100 fac regulat sport săptămânal.  

Dincolo de cifre, sunt oameni pentru care educația și un stil de viață sănătos sunt elementele esențiale pentru o viață mai bună. Astfel, în cadrul campaniei de conștientizare asupra beneficiilor sportului asupra calității vieții, Fundația World Vision și Decathlon le-au oferit oamenilor un motiv important care să-i mobilizeze să facă sport: educația copiilor de la sat. În cadrul sesiunilor online de sport, desfășurate de Decathlon, peste 1000 de persoane au făcut sport online pentru educație, iar peste 140.000 au vizionat antrenamentele.  

Mai multe despre motivele din spatele campaniei, despre CSR ca ADN pentru Decathlon, ne spune în interviul de mai jos, chiar Bogdan.

De ce sport și educație? Unde e legătura?

Consider că sportul este o componentă esențială a educației copiilor. Integrat de la vârste fragede, sportul are un rol primordial în dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. Responsabilitatea, generozitatea, spiritul de echipă, sacrificiul, mobilizarea, concentrarea pentru a obține un rezultat pozitiv și comunicarea sunt trăsături de care copiii vor profita în diferite situații pe parcursul vieții și pe care sportul le dezvoltă. Vreau să menționez, de asemenea, că stilul de viață pe care sportul îl impune, îi ajută pe oameni să-și prelungească speranța de viață, să fie mai sănătoși.

Din păcate, prea puțini copii din România au ocazia să practice sportul de mici, fie din cauza situației materiale, fie a infrastructurii. Aici, Decathlon vrea sa intervină și prin implicarea sa socială, să facă posibilă educația copiilor prin sport.

Care sunt direcțiile de responsabilitate socială ale Decathlon?

După mai multe întâlniri cu colaboratorii Decathlon și după realizarea unui studiu, la care am avut peste 150 de respondenți din cadrul companiei, împreună am decis că strategiile de responsabilitate socială Decathlon România pentru următorii ani vor fi:

  • Educația copiilor prin SPORT;
  • Accesul tuturor la SPORT;
  • Integrarea socială prin SPORT a persoanelor cu deficiențe și dizabilități;
  • Sănătate și recuperare prin SPORT;

De ce ați ales să investiți în educația copiilor de la sate?

Decathlon își dorește să ajute punctual, acolo unde este nevoie, iar nevoia pe care am identificat-o în acest dificil final de 2020, a fost susținerea elevilor pentru a-și continua cursurile fie fizic, fie online, în mediul rural. Acolo pot apărea dificultăți materiale și tehnice mai mari decât în orașe, unde accesul la internet, informație, măsuri de prevenție este mai mare.

O altă nevoie pe care am identificat-o este aceea de a face activitate fizică. 63% dintre români declară că nu practică sport. Astfel, am aliniat cele 2 nevoi și am încercat să mobilizăm românii să facă mișcare pentru a susține educația copiilor de la sat. A fost o reușită!

Ce înseamnă CSR pentru Decathlon? 

CSR înseamnă să fim utili oamenilor și planetei. Sportul este și va fi componenta centrală a activităților de responsabilitate socială Decathlon România și prin sport vrem ca toți românii să se dezvolte, să fie mai sănătoși, mai optimiști, mai solidari, mai generoși.

Cum arată o zi pentru tine la Decathlon? 

Glumind, o zi la Decathlon pentru mine este o zi în care port mai multe pălării. Un fel de Mad Hatter din filmul Alice in Wonderland. Ca lider de CSR, de proiect, viziune și Coach, trebuie să-mi împart perfect timpul între cele 4 responsabilități pe care le am și să fiu foarte organizat. În general, toate aceste responsabilități necesită multă interacțiune umană, iar ziua mea este plină de întâlniri și ateliere cu oamenii cu care lucrez pe diferite proiecte.

 Cum a afectat contextul pandemiei decizia de a implementa o campanie?

Din păcate direcția CSR de a face sportul accesibil tuturor a avut de suferit. Interacțiunea umană a avut de suferit. Ne propuneam ca în 2020 să organizăm o serie de evenimente în care să dăm posibilitatea oamenilor să facă sport împreună cu noi, gratuit, în aer liber și într-un număr cât mai mare. Nu a fost posibil și a trebuit să ne reorientăm, să facem acest lucru posibil online. Chiar dacă interacțiunea nu a fost  aceeași, rezultatele au fost surprinzătoare.

Ce înseamnă pentru tine un proiect sau o practică bună de CSR?

O practică bună de CSR este cea în care ai reușit să îi ajuți pe oamenii care au nevoie de sprijin sau să dai posibilitatea unor oameni să facă lucruri pe care și-ar fi dorit sa le facă și nu aveau curajul necesar, infrastructură sau posibilitate. Nu trebuie să uităm partea de sustenabilitate, mediul înconjurător, iar orice acțiune care face din locul unde trăim un loc mai bun, este o acțiune reușită.

Cum vezi relația dintre Decathlon și comunitatea din jur în perioada următoare?

Comunitatea trebuie să știe că Decathlon va asculta nevoile membrilor săi, se va implica activ în direcțiile de responsabilitate socială menționate mai sus și va încerca să susțină orice proiect legat de aceste direcții în care SPORTUL, pe lângă beneficiari, este pionul principal.

Dacă ai putea face absolut orice, ce ai schimba în domeniul în care activezi și modul în care relationați cu ONG-urile?

Aș încerca să scot din vocabularul oamenilor cuvinte, fraze care în acest domeniu nu cred că au ce căuta: „Nu se poate!”, „Nu reușim!”, „Nu avem timp!”, „Va fi foarte greu!”, „Imposibil!”. În domeniul responsabilității sociale, orice piedică din ambele părți înseamnă oameni care nu vor avea acces la o educație și o viață mai bună.

Ce le-ai transmite elevilor atleți din programele World Vision?

Să-și continue studiile și atunci când vor crește și vor avea alte posibilități să acorde o mână de ajutor și altor copii cum au fost ei. Și, evident, să nu se oprească niciodată din a face sport!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.