Povestea emoționată a învățătoarei Cheloiu Elena, care se asigură că fiecare copil pe care îl are în grjă are condiții bune la școală

„Ai carte, ai parte…”; un proverb ce ar putea părea ușor perimat în aceste vremuri tulburi, însă timp de o oră am regăsit adevaratul sens al acestei învățături alături de o mână de copii din grupa 0, de la Școala Dezrobiti.  „Sunt copii minunaţi, veti  vedea”, ne spune doamna învățătoarea Cheloiu Elena, în timp ce se luminează la față. Este atât de entuziasmată când vorbește despre copiii ei încât i se citește  în ochi dedicarea pentru această meserie.

_DSC0340

Doamna Cheloiu Elena este  o învățătoare cu mult har, optimism și o deosebită blândețe. Mereu în căutarea celui mai nou mod de a le transmite elevilor cunoștințele sale, doamna de 43 de ani este și învățătoare și mama pentru copiii din satul Dezrobiți. Ea îi consideră pe toți copiii ei.

„Locuiesc la 200 de metri de școală. Nu aș pleca niciodată de aici. De 43 de ani predau la aceastășcoala. Toți elevii sunt ca și copiii mei. Pentru ei,școala este mai mult o casă, unde gasesc alinare, înțelegere și condiții  mai bune față de ce au acasă.  Ïmi recunosc și acum foștii elevi pe stradăși îmi aduc aminte cu plăcere de fiecare în parte”, a declarat doamna învățătoare.

Majoritatea  copiilor din comunitatea Dezrobiți trăiesc în condiții grele de săracie. Mulți părinți au ales să plece în străinătate și i-au lăsat fie cu bunicii, fie la mătuși sau chiar vecini. Copilăria lor nu este ușoară, de aceea, pentru ei, învățătoarea Elena este ca o mamă. Îi iubește, le spune o vorba bună, are grija de ei.

„Până să înceapă proiectul Pâine și Mâine în școala noastră, aduceam mâncare pe rând la copii. Aproape toată cariera mea am vazut copii care sufereau din cauza foamei, nevoi care nouă ni se par normale, pentru ei reprezintă un lux. Sunt copii care pe lângă faptul că nu au ce mânca, nu au nici cu ce se îmbraca, cu ce se încălța, nu au caiete sau ghiozdane, trăiesc în condiții grele, nu au părinți, sunt bolnavi și nimeni nu îi îngrijește. De aceea, ca învățător, trebuie săîi ajuți, să fii atent la problemele fiecăruia, să-i îndrumi cât poți de bine, a mai spus doamna Elena.

_DSC0329

Proiectul Pâine și Mâine a schimbat în bine viața copiilor.

”Copiii sunt încantați de mâncare. Mănâncă cu pofta și, pentru unii dintre ei, din pacate, acesta este singura masă din ziua respectivă. Chiar dacă proiectul a început recent se observă deja schimbări majore. Copiii se pot concentra la ore, facem temele împreună, au și ei rechizite și sunt mai veseli”,  a mai adăugat învățătoarea.

În comunitatea Dezrobiți 57 de copii primesc zilnic masă caldă și participă la activitățile de tip after school.