Povestea Marthei – Vreau in clasa a noua

Martha este o eleva desprinsa parca din romanele clasice, constiincioasa, timida, tematoare, dar cu dorinta mare de a reusi in viata, de a face ca numele ei sa ramana celebru.

Enache Martha

Eleva in clasa a 10-a, Martha este unul dintre cei mai activi si implicati elevi care, pe langa realizarea cu seriozitate a temelor si sarcinilor obligatorii, se implica in toate activitatile organizate in cadrul liceului si participa la majoritatea olimpiadelor. Alege sa faca acest lucru deoarece considera ca, pe langa premii, experienta castigata este extrem de valoroasa pentru viitorul ei.

Fire sociabila si foarte prietenoasa, Martha ascunde cu succes provocarile peste care ea trebuie sa treaca pentru a putea merge la liceu si pentru a trece peste aceasta perioada a adolescentei. Parintii Marthei au divortat cand fata era mica, ea ramanand in grija mamei. Pe tatal sau nu il cunoaste foarte bine, iar mama a ales sa plece sa munceasca in strainatate pentru a reusi astfel sa intretina familia. Bunicii sunt cei care au ramas sa aiba grija de ea, sa o sprijine pentru terminarea studiilor si sa ii asigure tot suportul moral. Dar asa cum chiar Martha afirma, nimeni nu poate inlocui prezenta si afectiunea mamei: “Bunicii se straduiesc din rasputeri, insa nu pot sa ii tina locul mamei, imi lipseste si mi-ar placea sa o am aproape”, marturiseste Martha.

Chiar daca bunicii, cu sprijinul mamei, fac eforturi considerabile pentru a-i asigura bursierei toate cele necesare, aceasta vede, de cele mai multe ori, aceasta situatie ca pe o provocare. Lipsa fizica a mamei in aceasta perioada a adolescentei aduce tristete si, poate uneori, un sentiment de discriminare, de usoara diferenta intre ea si ceilalti colegi.

“Acum ceva timp ma simteam foarte singura, dar mai ales trista atunci cand ceilalti vorbeau de familiile lor sau cand mergeam la prietenii mei acasa sau chiar de sarbatori. Dupa un timp am inceput sa ma obisnuiesc cu faptul ca sta putin  acasa, dar totusi chiar si acum, in unele momente as vrea sa fie acolo sa ma ajute”, adauga Martha.

Cand vine vorba despre sfaturi, lipsa mamei este acoperita de prieteni. Acestia sunt cei la care Martha apeleaza atunci cand este intr-un impas si are nevoie de cineva care sa ii fie alaturi si sa o indrume: “cer parerea prietenilor de care sunt foarte apropiata si a mamei. Daca am minute o sun, daca nu, ii spun atunci cand suna ea. Dar nu mereu, depinde de subiectul pentru care cer sfatul, insa prima data cer la prieteni.”

In contextul acestei provocari, intrebata care ii sunt planurile de viitor, Matha spune ca, deocamdata, isi doreste doar sa invete si sa isi aloce timp pentru marea ei pasiune, scrisul.

“Pe moment vreau doar sa invat si sa termin de scris ceva ce am inceput. “