S-a lansat în toată lumea Parteneriatul Global Opriți Violența Împotriva Copiilor.

^5BC67C407FA593922CBBD3597A22E38E0B5311AED3AEE531FE^pimgpsh_fullsize_distr

De astăzi începe oficial lupta împotriva violenței asupra copiilor pe toate fronturile. Guvernul României și-a asumat explicit și ferm implicarea în această luptă prin discursul premierului Sorin Grindeanu de la lansarea Parteneriatului Global Opriți Violența Împotriva Copiilor care a avut loc astăzi la Guvern.

Evenimentul a adus împreună reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai corpului diplomatic, ai UNICEF în România, ai organizațiilor nonguvernamentale, precum și ai presei. Premierul Sorin Grindeanu, Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, Ministru delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, secretarul de stat, Adrian Marius Dobre, și Președintele Autorității Naționale  pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, Gabriela Coman, au reafirmat angajamentul Guvernului de a susține lupta împotriva violenței.

Recunoașterea publică la nivel politic a faptului că România are o problemă cu violența asupra copiilor este primul pas, esențial, pentru a putea începe o intervenție.

Mesajul a fost comun. Acesta e momentul de mobilizare generală în care trebuie să înțelegem că e nevoie de fiecare dintre noi pentru a putea lupta cu adevărat împotriva abuzului și exploatării copiilor. Fie că reprezentăm o instituție de stat sau privată, un concern sau un trust media, o instituție academică sau o companie farma, fie că suntem părinte, șofer de taxi, vecinul de la scara B, învățătoare la clasa a patra sau îngrijitoare la un centru de plasament, contribuția noastră este în egală măsură esențială în această luptă.

“Această este șansa noastră de a schimba definitiv atitudinea societății față de violență. Dar pentru asta trebuie să ducem lupta pe teren. E foarte important ca prioritățile acestei campanii să nu rămână aici, între pereții Guvernului” a declarat Daniela Buzducea, Președinte Onorific al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului.

Parteneriatul global Opriți Violența Asupra Copiilor mobilizează guverne, fundații, Organizația Națiunilor Unite, societatea civilă, mediul academic, sectorul privat și tineri pentru a atinge noul obiectiv global de încetare a abuzului, a exploatării, a traficului și a tuturor formelor de violență împotriva copiilor.

România va avea un rol special: va fi în următorii ani un laborator de teste și soluții de luptă împotriva violenței asupra copiilor, în care se vor pilota programe inovative evaluate de comisii internaționale și apoi replicate la nivel mondial. Țara noastră este una dintre cele 12 țări care și-au asumat acest rol, angajându-se la nivel guvernamental să ofere servicii complete, coordonate și multisectoriale de prevenire și reacție la violență. Aceste țări sunt dispuse să consolideze legislația pentru a  proteja copiii. Ele aduc toate sectoarele împreună într-o mobilizare socială pentru a pune capăt violenței asupra copiilor și le oferă acestora un rol semnificativ în centrul acestei mișcări prin consultarea copiilor în privința planului de acțiune a campaniei.