Taberele Glow & Bro – o experiență care nu se povestește, se trăiește

Sunt unele lucruri în viață care ne marchează atât de puternic, încât cuvintele nu pot să le cuprindă. Cam așa se întâmplă și cu taberele ”Glow – Girls Leading Our World” și ”Bro”, organizate de World Vision România, cu sprijinul partenerilor noștri de la Steelcase.  

Taberele înseamnă 25 de fete și 25 de băieți din județele Cluj și Vâlcea, bursieri în programul ”Vreau în clasa a 9-a” derulat de World Vision România, care învață, timp de o săptămână, să-și depășească propriile temeri, să-și descopere calitățile de viitori lideri și să clădească relații solide cu ceilalți. O echipă de facilitatori de la Steelcase, împreună cu foști participanți în taberele anterioare au coordonat o serie de activități și ateliere menite să-i ghideze pe adolescenți prin acest proces de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Atât în tabăra fetelor – Glow, cât și în cea a băieților – Bro, zilele au fost împărțite între jocuri distractive, sesiuni educative, dezbateri și activități de relaxare. S-au scris scrisori către prieteni secreți, s-au dezvăluit drame personale și s-au împărtășit planuri de viitor. S-au dezbătut subiecte serioase, precum diferența dintre un șef și un lider, relația cu sinele și cu ceilalți și s-au făcut proiecții pentru o lume mai bună.

A fost o săptămână în care cuvintele ”Om” și ”minunat” au fost cel mai adesea asociate. ”Sunt eu însumi și îmi sunt de ajuns” a fost mesajul prin care adolescenților li s-a insuflat forță, determinare și încredere. Am descoperit că fetele, deși mai sensibile, sunt capabile să mute munții, atunci când își doresc, iar băieților le place să primească complimente, chiar dacă nu știu cum să reacționeze la ele.

”Înainte să vin aici nu prea eram vorbăreață, nu sunt o persoană foarte sociabilă. Vorbeam mai des cu câinele meu, decât cu oamenii. Aici am realizat că pot să vorbesc deschis, că părerea mea contează și acum toți îmi sunteți dragi”, a mărturisit Kitty, una dintre participante.

”La început nu am vrut să vin în tabără pentru că nu știam pe nimeni aici. Acum îmi pare bine că v-am cunoscut, am legat prietenii și am descoprit oameni minunați” a mărturisit și Alis la finalul taberei.

Și-a depășit complexele și Dafinuț, care a devenit rapid vedeta taberei Bro datorită glumelor și veseliei sale molipsitoare. ”Eu la mine în sat nu am cu cine să povestesc, că nu mă bagă nimeni în seamă. Aici am fost ca frații, am vorbit în public, le-am și cântat”, a spus el.

Lecția de încredere au învățat-o și facilitatorii, după cum a recunoscut Berni, fostă participantă în tabăra Glow: ”La început am fost puțin timorată, pentru că nu mă exprim foarte bine în română și mă gândeam că lumea va râde de mine sau nu o să înțeleagă ce zic. Dar am vorbit cu toată lumea și nu a râs nimeni”.

Ar fi multe de povestit, dar așa cum spuneam și în titlu, Glow & Bro e despre trăire și redescoperirea forței interioare. O experiență care pe unii îi va marca pentru o săptămână, pentru o lună sau pentru un an, iar pe alții pentru toată viața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.