World Vision România, MSD România şi Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei au organizat Women Health Medical Lunch

    

19429944_10155633469922867_4160789569889330406_n (1)

Fundaţia World Vision România şi Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei au organizat, în cursul săptămânii trecute, Women Health Medical Launch, un eveniment pentru medicii de familie din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui, în cadrul proiectului ”Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, program de reducere a mortalităţii materne în România.

Cu această ocazie, peste 100 medici de familie din cele trei judeţe au participat la lansarea în cadrul proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” a cursurilor de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF. Cele trei cursuri sunt acreditate de Colegiul Medicilor cu puncte EMC şi vizează aspecte actuale şi bune practici în îngrijirea gravidei de către medicii de familie.

19553979_10155641622562867_2858279798615693998_n

Cele trei cursuri au ca teme:

  • Diagnosticul de sarcina şi monitorizarea gravidelor cu risc scăzut, în cabinetul de medicina familiei
  • Educaţia gravidei cu risc scăzut, în cabinetul de medicina familiei
  • Sarcina cu risc crescut în practica medicului de familie

Un al patrulea curs este destinat înstruirii la distanţă a asistenţilor medicali.

,,Dezvoltarea acestor cursuri interactive, la distanţă, pe platforma de e-learning a CNSMF, în colaborare cu echipa proiectului Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame, este deosebit de importantă pentru că sprijină dezvoltarea profesioniştilor din asistenţă primară într-o direcţie problematică pentru România-sănătatea gravidei.” a declarat Dr. Cristina Isar, CNSMF.

_DSC2772

În cadrul evenimentului,  World Vision România a lansat şi aplicaţiile de telefonie mobila pentru asistenţa gravidei şi aplicaţia pentru calendarul menstrual.

„Aplicaţiile de telefonie mobilă clasică sunt soluţii simple, eficiente de tip sms alert care informează femeile vulnerabile în privinţa calendarului de accesare a serviciilor medicale, gratuit, în perioada sarcinii. A doua aplicaţie, „Calendarul ovulaţiei„ este, la rândul ei,  o metoda necesară, simplă şi utilă de identificare a perioadelor fertile la femei,  în scopul prevenirii  sarcinilor nedorite şi avorturilor ” a declarat  Dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, managerul proiectului.

_DSC2645

Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”  implementat în Romania de World Vision se  deruleaza  pe o perioada de trei ani  in judetele – Valcea, Dolj si Vaslui si se adreseaza unui numar de 15.000 de femei cu varsta intre 15 si 40 de ani, din 30 de comunitati rurale.

„Nicio mama nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvolta un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale si maternale. Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” are o valoare de 500 000 de dolari şi a fost câştigat  de World Vision pentru România, ca parte a unui grant global MSD for Mothers.

19424231_10155633470082867_8469442752502318054_n

MSD for Mothers este o inițiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD și experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. Proiectul lansat în România reprezintă una dintre cele mai mari investiţii de CSR derulate de o companie farmaceutică din România şi se numără printre cele mai mari investiţii sociale private din domeniul sănătăţii.

_DSC2733

Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privința sarcinilor și avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât și accesarea redusă a serviciilor de planning familial. Intervenţiile din cele 30 de comunităţi – selectate pe baza ratei sărăciei şi a ratei mortalității materne – vor contribui la îmbunătăţirea competenţelelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre şi post natale.