Copilărie cu copii

Echipa Merck Sharp and Dohme  în vizita lor în comunităţile din Dolj au cunoscut-o pe Claudia, un model de mama  pentru tinerele din ziua de astăzi.

Naveen in vizita la Claudia

Claudia este o mama, tanara, cu 3 copii, care şi-a început viaţa de familie la 16 ani. Copilaria ei a fost una grea. A rămas orfană de tata la 13 ani şi de atunci a trebuit să se descurce singură. Cea care îi era mama nu a susţinut-o sa meargă la şcoală şi  tânara a fost nevoită să muncească ca să poată supravieţui.  Timp de 3 ani a avut grija de o bătrană bolnavă de cancer. A fost nevoită să renunţe la şcoală.

La vârsta de 16 ani l-a cunoscut pe soţul ei şi împreună au încercat să îşi construiască o familie.

_DSC0121

“La 16 ani l-am adus pe lume pe Robert.  Eram un copil cu copil. La început nu  mi–am dat seama că sunt însărcinată. Sarcina a fost cu probleme. Nu am putut să nasc la Filiaşi şi am fost trimisă la Craiova. Am avut complicatii la naştere. Eu sufăr de o boală rară de piele şi am fost speriată să nu le transmit şi la copii. Foarte greu am născut”a declarat Claudia.

La prima sarcină nu a mers niciodată la un medic de specialitate, nu a facut analize sau ecografie.

La celalalte doua sarcini, Claudia a fost îndrumată  şi susţinută de lucratorul comunitar World Vision din comunitate şi de medicul de familie să meargă la un medic specialist. Şi sfaturile au fost de folos, deorece Claudia a mai adus pe lume încă doi copii, dar fara probleme.

_DSC0102

“Ïncercăm să le oferim sprijin mamelor din comunitatea noastră. Impreună cu medicul din sat le-am susţinut şi încurajat să meargă la un medic  de specialitate. Dupa cum stim posibilitaţile materiale sunt reduse şi majoritatea renunţă să mearga la medic. Fie altele au mai multi copii acasa şi pentru ele e mult mai important să le cumpere copiilor mâncare, decat sa faca o ecografie. “a declarat Elisabeta Vieru, educator comunitar Argetoaia.

De-a lungul timpului, Claudia a fost beneficiară a proiectelor desfăşurate de World Vision România în comunitatea sa. A participat la sesiuni de informare pe sănătate şi în prezent este beneficiară a proiectului Mame pentru viaţă. Viaţă pentru  mame.

“Sesiunile la care am participat sunt bienevenite pentru femeile şi tinerele din satul nostru. Aceste informaţii ne ajută sa ne cunoaştem corpul, să ne dăm seama ce se întamplă cu noi când rămănem gravide, ce trebuie sa facem ca să ne protejam şi nu numai, cum sa ne protejam de boli si cum sa nastem copii sănătoşi” a declarat tânăra.

_DSC0510

“Proiectul Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame se desfăşoara în zece comunităţi din judeţul Dolj. Acest proiect a venit în comunităţile noastre tocmai din nevoia de informare şi conştientizare a femeilor şi fetelor cu vârsta între 15 până la 40 de ani, femei care sunt fertile, până la acesta vârstă şi care din lipsa de cunoştinţe nu ştiu să îşi gestioneze o sarcină dorită sau nedorită. Prin acest proiect le informam despre serviciile pe care le pot accesa şi despre drepturile pe care le au gravidele şi femeile din România. “ a declarat Geta Ungureanu , coordonator proiect Dolj.

Claudia şi soţul ei sunt un model pentru comunitate lor, ca se poate, dacă munceşti  şi eşti înţelegător, poţi să ai o familie frumoasă.