,,Noi nu judecăm, noi găsim soluţii. Fii vocea celor neauziţi!” a fost motto-ul atelierului pe care l-am susţinut la Summitul Tinerilor, Ediţia I

În perioada 11-16 noiembrie, s-a desfăşurat la Timişoara, Capitala Naţională a Tineretului, prima ediţie a Summitului Tinerilor, organizat de Consiliul Tineretului din România, în colaborare cu o multitudine de parteneri, printre care Ministerul Tineretului şi Sportului, Fundaţia World Vision România şi sub patronatul Preşedenţiei României.  Au participat 155 de tineri din toată ţara, speakeri de la 15 asociaţii de şi pentru tineret şi reprezentanţi a patru formaţiuni politice.

20161112_124430

În cadrul acestui summit, a avut loc, în perioada 11-13 noiembrie, Conferinţa ,,Prioritățile mișcării de tineret – de la Science Fiction la Stare de Fapt, în cadrul căreia Ioana Cordoş-Pană, specialist Vocea şi Participarea Copiilor World Vision Romania, alături de reprezentanţi din partea Asociaţiei Liceenilor Maghiari şi Asociaţia Naţionala a Surzilor din România – Filiala Tineret , a facilitat atelierul „Cum devin tinerii promotori ai scăderii discriminării în societatea românească?”. La acest atelier au luat parteşi  Vlad Avarvari, 17 ani, şi Alexandru Stoleru, 14 ani, doi tineri plini de iniţiativă din Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România, care s-au implicat activ atât în organizare, cât şi în discuţii.

20161112_174929

Motto-ul atelierului: “Noi nu judecăm, noi găsim soluţii. Fii vocea celor neauziţi!” a fost ales chiar de Vlad, 17 ani. Discuția din cadrul atelierului s-a centrat asupra mecanismelor necesare pentru a fi implementate de către stat pentru a scădea discriminarea în societatea românească, asupra manierelor prin care tinerii din grupurile vulnerabile se pot implica în comunitate  și asupra modului  în care tinerii se pot implica în acest demers.

20161112_123651

Astfel, am expus modalităţile prin care fundaţia noastră se implică în combaterea discriminării privind grupurile vulnerabile, reprezentate cu precădere de copiii şi tinerii din mediul rural. Am prezentat, totodată, modul de funcţionare şi obiectivele Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România, proiectele Pâine şi Mâine şi Vreau în clasa a noua.

15034230_941949079272289_1008699093_o

,,A fost prima mea experienţă de o astfel de anvergură. Am fost foarte entuziasmat să am ocazia să întâlnesc persoane cu multă experienţă în domeniul social. Astfel, am avut ocazia să mă dezvolt pe plan spiritual şi cognitiv şi vreau să includ în proiectele din cadrul grupului de copii în care activez un program de promovare a limbajului persoanelor cu deficit de auz,” a spus, Alexandru, 14 ani.

,,Experienţa pe care am avut-o la Summit este unică, deoarece am descoperit o lume nouă în România, care promoveaza drepturile tinerilor şi integrarea în societate a tuturor semenilor nostri. În activitatea mea la Consiliul Copiilor, voi prelua tehnici aflate aici şi voi insista mai ales pe munca în echipă şi pe non-discriminare, pentru a putea ajuta cât mai mulţi copii şi tineri din localitatea mea şi pe plan naţional, unde aş vrea să colaborez cu alte fundaţii pentru o schimbare reală,” a spus Vlad, 17 ani.

După toate atelierele conferinţei (12 la număr), s-a coagulat o rezoluţie a tinerilor, menită să influenţeze schimbarea în bine a politicilor de tineret.

Iată care este citatul nostru din rezoluţie:

,,Ne dorim o politică de tineret unitară, care să reflecte și să adreseze problemele cu care se confruntă tinerii în societatea actuală, probleme de ordin socio-economic și educațional. Suntem ferm convinși că acest lucru nu se poate realiza fără o conlucrare transparentă și susținută între instituțiile publice și societatea civilă. Credem cu tărie în capacitatea copiilor și a tinerilor de a se reprezenta și în necesitatea imperioasă a implicării lor în procesul decizional de la nivel local, regional și național. Opinia copiilor și a tinerilor este valoroasă și trebuie luată în considerare, iar adulții trebuie să-i sprijine și încurajeze să se exprime liber și să participe la dezvoltarea comunităților lor.”