În judetul Dolj, în anul 2013, rata mortalităţii materne a fost de patru ori mai mare faţă de media naţională, 12% nascuţi vii faţă de 50%.
Prin proiectul, ,,Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” vrem să schimbăm statisticile. De aceea, la sfârşitul săptămânii trecute am continuat atelierele de formare şi la Craiova, unde am pregătit 19 educatori comunitari care să informeze 5000 de adoleşcente şi femei din mediul rural despre cum să aibă grijă de sănătatea lor, să evite situaţiile nedorite şi complicaţiile legate de sarcina.
De-a lungul atelierelor educatorii au simulat un nou mod de a susține sesiuni pentru diverse grupuri de vârste, folosind materialele create în cadrul proiectului (șort, tabliță magnetică, broșuri) pentru a explica femeilor anatomia și modul de funcționare a aparatului lor reproducator, cum apare o sarcina și cum se dezvolta aceasta, care este intervalul optim de spațiere între nașteri, drepturile medicale ale femeilor gravide și care este personalul medical specializat care le poate asista pe perioda sarcinii.
Proiectul implementat în România de World Vision se va derula în următorii trei ani în 3 județe – Vâlcea, Dolj și Vaslui și se va adresa unui număr de 15.000 de femei cu vârsta între 15 şi 40 de ani, din 30 de comunităţi rurale.
„Nicio mama nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care va dezvolta un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale si maternale. Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” are o valoare de 500 000 de dolari şi a fost câştigat de World Vision pentru România, ca parte a unui grant global MSD for Mothers
În judeţul Dolj sunt vizate comunele Argetoaia, Bralostița, Breasta, Bucovăț, Carpen, Cernăteşti, Coțofenii din Dos, Predeşti, Scăeşti, Şopot. Populaţia totală a acestor comune este de 29.289 de locuitori, dintre care sunt 5083 de femei fertile (cu vârsta între 15 şi 40 de ani). Evaluarea iniţială a comunităţilor a identificat 101 gravide şi 11 minore însărcinate care vor fi putea beneficia de sprijin şi consiliere în cadrul acestui proiect, încă de la început.